Během loňského léta si kvůli horkům nemálo Pražanů stěžovalo na to, že Praze chybí zeleň. To se ostatně stalo často diskutovaným tématem i v nedávných komunálních volbách. Zaznívaly hlasy volající po výsadbě stromů či zřizování parků. V Horních Počernicích jeden takový má vzniknout. A není jen tak nějaký.

Přírodní sonáta

Park známý pod názvem Houslový klíč bude ležet v Jizbické ulici na jihovýchodě Horních Počernic. Už samotný jeho název napovídá mnohé o jeho plánované podobě. Z ptačí perspektivy bude mít totiž park podobu houslového klíče.

„Základním motivem je sonáta z italského s(u)onare čili hra, respektive souhra, která byla ústřední myšlenkou pro sladění parku pro široké spektrum uživatelů,“ vysvětluje Dana Králová z Odboru hospodářské správy a investic. „Tento motiv je otisknut do trasování komunikace s půdorysem houslového klíče.“

Hřiště, lavičky, posilovna

Park by měl vzniknout ve 4. čtvrtletí letošního roku. Návštěvníkům nabídne především rozvinutou síť pěších nebo běžeckých tras dlouhých půl druhého kilometru, přírodní hřiště či venkovní posilovny. Nejeden také vezme zavděk i plánovanými prameníky s pitnou vodou pro osvěžení. Aby mohl být park veřejnosti zpřístupněn bezpečně i v noci, bude v něm instalováno veřejné osvětlení.