Inspektoři dále zjistili, že restaurace ani nemá registraci pro zacházení se zvěřinou. Nedoložila ani, že prasata byla vyšetřena na přítomnost nebezpečného parazita svalovce. „Státní veterinární správa (SVS) na místě provozovateli restaurace zakázala další nakládání s nalezenou zvěřinou a nařídila její likvidaci na náklady provozovatele v asanačním podniku,“ uvedl mluvčí SVS Petr Vorlíček. Kontroly se účastnili také hygienici.

Prostory výtahu i okolní stěny byly podle veterinářů znečištěny, mimo jiné i krví. V těle zvířat naměřili inspektoři teploty 25,5 stupně Celsia až 27,5 stupně Celsia. Zákon o zacházení se zvěřinou přitom uvádí, že se maso po usmrcení musí v přiměřené době začít chladit, aby se ve všech jeho částech dosáhlo teploty, která nepřekročí sedm stupňů Celsia.

Ohrožení zdraví lidí

Na podzim a v zimě není aktivní zchlazení sice nezbytné, v létě však naprosto. „Při takto vysokých teplotách dochází k rychlému kažení masa a také množení patogenních mikroorganismů a tím k ohrožení zdraví spotřebitelů,“ uvedla veterinární správa.

Na konci srpna například inspektoři jihomoravské pobočky Státní veterinární správy a policisté odhalili dvě dodávky plné neoznačeného a špatně skladovaného masa na dálnici D46 u Olomouce. Dvě různé pražské firmy převážely maso z dosud nezjištěných skladů v Praze do restaurací na Moravě. Oběma hrozí pokuty v řádech milionů korun.