„Jela jsem tím vlakem ze Strančic do Prahy. Seděla jsem v horním patře, když nás najednou překvapila hrozná rána,“ popisuje první sekundu hlučné srážky. Rána to byla tak silná, že ji slyšeli i obyvatelé v okolních domech. Ze sedaček najednou vypadlo 250 lidí včetně Martiny: „Prudce jsem vyletěla ze sedadla dopředu, ale hned jsem se vrátila a praštila se zezadu do hlavy,“ popisuje svoji zkušenost.

Spadla a zůstala ležet

Kolem ní se silně udeřili i další pasažéři: „Paní naproti mně ale spadla do uličky a ležela, dokud ji další cestující, která seděla naproti, nezvedla. Vlak pak pořád jel, ale jen pomalu. V oknech jsme viděli, jak jde zepředu kouř a prach a nějakou chvíli jsme netušili, co se děje. Jedna cestující si všimla visících nebo padajících trolejí,“ říká Martina Exnerová o děsivé srážce.

Vlak se nakonec podařilo zastavit a průvodčí proběhl vagony a informoval o srážce s kamionem. Velmi rychle se pak na místě neštěstí objevila záchranka. „Z okna jsme viděli pobíhající hasiče i policisty, někteří procházeli vlakem a zjišťovali, kdo potřebuje pomoc. Byli velice milí a ochotní. To nám v tu chvíli dost pomáhalo. Ke srážce došlo kolem půl desáté a než jsme se dostali z vlaku, tak to trvalo něco přes hodinu,“

Vrtulník a Atego

Na místo vyrazilo několik záchranářských posádek, vyslán byl i vůz Atego a záchranářský vrtulník. „V naší péči skončilo osm pacientů, včetně jednoho dítěte, řidiče nákladního auta i vlakvedoucího. Všechny osoby byly ošetřeny a s lehčími poraněními transportovány do vinohradské a Thomayerovy nemocnice,“ uvedla mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová.

Proč řidič kamionu zůstal stát na přejezdu, nerozjel se a neprorazil závory, není zatím jasné. Případem se budou dál zabývat policisté. Celková škoda je odhadována na 35,5 milionu korun. Vlaky by místem měly projíždět již zítra po jedné koleji v rychlosti 50 kilometrů. Vlakový přejezd by měl být průjezdný až ve čtvrtek.

Fotogalerie
34 fotografií