Od roku 1924 se v Praze nepostavila větší veřejná budova, než je monumentální prosklená Národní technická knihovna nedaleko Vítězného náměstí. Samotná stavba trvala necelé tři roky. Na jejím konci se na místě tenisových kurtů a skautské klubovny objevila oblá budova pokrytá masivními skleněnými tvárnicemi, jež vyměřují nepřehlédnutelné technické kóty. Uvnitř se přichystaly prázdné police až pro 1 milion 788 tisíc knih, jejichž zhruba třetina může být schovaná do dvou podzemních pater. Celkem je v NTK devět pater, šest z nich se tyčí nad zemí.

Chvála ze světa

Ihned po zpřístupnění se začala na českou architektonickou perlu snášet pochvalná slova z celého světa. Jeden z nejprestižnějších webů o architektuře „Architizer“ ji dokonce jako jedinou z celé Evropy zařadil mezi osm nejunikátnějších knihoven na světě. A v čem tkví její úspěch? Podle ředitele Národní technické knihovny Martina Svobody za to může dobře připravená veřejná soutěž, na níž bylo určeno 14 milionů korun a přišlo 45 soutěžních návrhů. A svou lví zásluhu na tom má také fotbal!

Géniové s míčem

Kluci, kteří projekt vymýšleli, spolu chodili hrát fotbal na Ladronku. Roman Brychta z vítězného architektonického studia Projektil, Jan Žemlička, který dělal zelený design, Radim a Petr Babákovi, jež mají na svědomí interiér a vizuální styl. Ti všichni se znají a dali to společně dohromady,“ prozradil tajemství knihovnické perly Martin Svoboda.

Padající sklo

Přesto nebylo všechno úplně ideální, podle Svobody kupříkladu střechou zatékalo do jedné části centrální knihovny, protože byl při stavbě omylem protržený ochranný plášť na střeše. První lávka pro údržbáře nad hlavní částí knihovny se viklala a musela být nahrazená bezpečnější. Za deset let se dvě krajní části knihovny propadly o dva centimetry hlouběji do země oproti centrální knihovně, která stojí na pevném skalním podloží. Betonové kvádry před knihovnou jsou zase na některých místech nerovné, což bude nutné kvůli bezpečnosti řešit. A pak jsou tu nešťastné padající tvárnice.

Při pozorném pohledu uvidíte rozdíl.
Autor: Jiří Marek

Podle Martina Svobody je nesmysl, že by se uvolňovaly celé 35 kilogramů těžké skleněné tvárnice. Chyba vznikla v tom, že vyrobené kusy tvárnic dobře neseděly na další část objektu. „Fasáda je dvojitá, kdy kolem budovy je sklo a z ní vedou lávky, na nichž je navěšená druhá fasáda tvořená tvárnicemi. Dostat tvárnice na ty lávky bylo velmi složité. Při montáži to různě ohýbali a tím do toho vnesli určité napětí, a když kalené sklo překročí určitou mez, tak to vybuchne na drobečky,“ popsal ředitel, proč docházelo k uvolňování tvárnic.

Momentálně je nainstalováno na dvacet nově zavěšených tvárnic a během čtrnácti dnů mají proběhnout zátěžové zkoušky. Pokud dopadnou dobře, NTK se znovu „svleče“ a stejný systém zavěšení se aplikuje na celou budovu. Do té doby budou kolem NTK zábrany. Podle ředitele je nakonec malý zázrak, že závad není na tak složitou a rozměrnou budovu více.

Plány do budoucna

Za největší úspěch za deset let považuje Martin Svoboda postupnou a úspěšnou integraci knihoven vysokých škol v okolí NTK. První byla v roce 2013 VŠCHT a poté knihovna Ústavu organické chemie a biochemie. „Díky tomu jsme největší chemická knihovna v republice,“ prozradil s úsměvem. Nyní se rýsuje možnost, že by své knihy mělo v NTK umístěno také ČVUT. Studenti této školy musí mít v současnosti dvě kartičky, které kombinují a chodí si pro knihy na dvě různá místa.

V dalších letech se NTK chystá zvětšit v knihovně studijní prostory a tím pádem odklidit regály s volně dostupnými knihami. Do dvou let by mohlo vzniknout i nové pracoviště mimo NTK. „Plánujeme přestavět jednu z našich nemovitostí v Písnici v kvalitní depozitář, kam by byl umístěný knižní fond a mohla by tam být i studovna,“ řekl k budoucím plánům Svoboda.

Oslavy, prohlídky a hudba

Kvůli oslavám výročí přijel do Prahy také rumunský autor 190 komiksových kreseb Dan Perjovschi, který se do NTK rád opět podíval. „Jsem velice poctěný, že jsem mohl vyzdobit tuto fantastickou knihovnu svými kresbami. Závidím České republice, že se zde staví knihovny. U nás se staví pouze supermarkety,“ řekl dobře naladěný Perjovschi.

Dan Perjovschi před deseti lety pokreslil centrální část knihovny.
Autor: Blesk:Jiří Hadač

V pondělí 9. září je pro širokou veřejnost nachystaný bohatý program, v jehož rámci budou k vidění nejvzácnější knihy ze sbírek NTK. Některé z nich pocházejí už z renesance a uchvátí svou krásnou vazbou. Budou se konat také organizované prohlídky s téměř neomezenou kapacitou, pokřtí se dvě nové knihy o NTK. Dan Perjovschi bude přednášet, diskutovat a rozdávat autogramy. Celý den zakončí nejprve koncert barokního souboru Collegium 1704, po nich zahraje kapela Tata Bojs.

Více o programu a chystaných akcích naleznete zde

Fotogalerie
36 fotografií