Vleklý spor se táhne již od roku 2014, kdy začala společnost Benefit Development a.s. žádat o povolení postavit Pietní park pro zvířata chovaná v zájmových chovech. Na místě měla vzniknout spalovna i hřbitov pro domácí mazlíčky. V únoru 2017 majitel firmy Alois Mikulášek vysvětil svůj záměr pro Blesk.cz.

Chceme vytvořit rovnocenné podmínky pro možnost navštěvovat své uhynulé zvíře v krásném přírodním prostředí – stejnou možnost, jakou mají občané kdekoliv v ČR, když chtějí navštívit své zesnulé na některém z lidských hřbitovů, které jsou umístěny v centrech měst nebo na jejich okraji v blízkosti městské hromadné dopravy,“ prozradil Mikulášek.

Tisíce podpisů

Proti záměru se tehdy postavily tisíce lidí, vedení radnice Zličína i Prahy 17 a nakonec i zastupitelé pražského magistrátu, kteří se ztotožnili s peticí. Ta obsahovala tři body, proč nemá krematorium vzniknout, a to kvůli nevhodnému umístění krematoria v blízkosti zástavby a zeleně. Výraznému nesouhlasu obyvatel v okolních domech. V neposlední řadě pak text varoval, že „výstavbou a realizací záměru by docházelo k poškozování zdraví obyvatel znečištěným vzduchem a dále k imisím, zejména pachovým. Zvýšila by se dopravní zátěž oblasti a vzhledem k manipulaci s uhynulými zvířaty by byli obyvatelé vystaveni novým rizikům,“ stojí v petici z března 2017.

Nečekané povolení

Poté, co firma v květnu 2017 stáhla žádost o povolení EIA od ministerstva životního prostředí, vypadalo to, že je vyhráno. Jenže na konci letošního srpna překvapivě informovala městská část Zličín, že Odbor životního prostředí a dopravy MČ Praha 17 udělil společnosti jedno z mnoha povolení. Díky němu smí firma odebírat a upravovat vodní zdroje na budoucím území pietního parku.

Strach o vodu

To se nelíbí radnici Zličínu, která se proti tomuto rozhodnutí vymezila: „Realizací tohoto záměru v ochranném vodním pásmu je ohroženo jak současné zásobování pitnou vodou části sídliště, tak připravovaný zdroj náhradního zásobování vodou v případě krizových situací,“ napsala na web MČ Zličín starostka Marta Koropecká (STAN). Proti rozhodnutí se distancovala také radnice Prahy 17, která zdůraznila, že se jedná o verdikt státního úřadu: „Toto kladné stanovisko je jedním z řady povolení, které stavba musí získat,“ vysvětlují zástupci radnice a mají pravdu. Ke stavbě potřebuje Benefit Development a.s. kladné povolení EIA.

Zličín nereagoval

Pochybení nastalo podle Martina Marka (ODS), místostarosty Prahy 17, na straně radnice Zličína, která byla účastníkem řízení a nijak se neohradila: „Udivuje mě, že jenom od letošního února byla třikrát vyzvána k vyjádření, doplnění důkazů a ani jednou tak neučinila. Tomu bohužel moc nerozumím a osobně je mi líto, že se to nechalo zajít až do současného stavu,“ řekl pro Blesk.cz Martin Marek.

Chystáme odvolání

Podle starostky Zličína Marty Koropecké (STAN) to není pravda a Zličín se odvolal, protože je spolu s firmou jediným účastníkem tohoto řízení: „Vodoprávní orgán pro nás ze zcela nepochopitelných důvodů povolení vydal a my jsme proti tomu podali čtyř stránkové odvolání, které v současné době bude řešit pražský magistrát,“ řekla pro Blesk.cz starostka.

Podle mluvčího pražského magistrátu Tadeáše Provazníka proces nebyl na úrovni Prahy zatím zahájený: „Magistrát dosud novou žádost o povolení Pietního parku pro zvířata chovaná v zájmových chovech v rámci procesu EIA neobdržel,“ prozradil mluvčí. Teprve v dalších měsících se tak skutečně ukáže, jestli začne již třetí kolo pokusů o postavení krematoria uprostřed sídliště.

Fotogalerie
11 fotografií