O jaká auta jde? O ta, která vypadají na první pohled, jako že jde o veterána, ovšem jde o moderní předělávku. Kontrola magistrátu probíhala od konce června až do 23. srpna. Úředníci nyní zveřejnili výsledky. A je to síla! Deset auťáků muselo být kvůli ohrožujícím závadám odtaženo.

Rolby i traktor

Kromě technických nedostatků, porušení emisních limitů nebo chybných dokladů odhalili kontroloři i podivná označení vozů od stanice technické kontroly. „Měl klasifikace jako lesnické zemědělské stroje, traktor, sněžná rolba, šestimístný motocykl na LPG,“ řekl Blesku náměstek primátora Adam Scheinherr (32, Praha sobě).

V Praze údajně jezdí asi 120 takových aut, historické však žádné, neboť zákon nedovoluje veteránům podnikat. Polde radního Scheinherra se magistrát bude zabývat tím, jak vozy prošly technickou kontrolou. Prý jde o dvě stanice na Ústecku a v Lovosicích. 

Majitelé vozů se pochopitelně bouří. „Závady jsou většinou banality. Auta jsou v pořádku, ale horší je to s papírováním. Já jsem musel skončit, protože mi neprodloužili povolení. Mám pocit, že jde o konkurenční boj,“ řekl Blesku ředitel jedné z firem, která měla stanoviště u hotelu Intercontinetal, kde třemi auty vozila turisty. Jedno z nich už prý prodal a zbylé nabízí.

Turistický balast

Podle magistrátu bylo potřeba zajistit bezpečnost. „Pro všechny platí stejná pravidla,“ řekl Scheinherr, radní pro dopravu, s tím, že je třeba dodržovat veškeré předpisy související s povahou podnikání. Podle radního pro dopravu na Praze 1 jsou taková auta velký problém. „Nepodporujeme turistický balast. Doprava spojená s turismem zatěžuje pražskou památkovou rezervaci,“ tvrdí radní David Skála.

Kdo kontroly prováděl?

Kontroly prováděl speciální tým. Jeho členy byli pracovníci magistrátu z odboru dopravy či odboru dopravně správních činností, dále policisté a také specialisté mobilní expertní jednotky Centra služeb pro silniční dopravu.


Kde se kontrolovalo?

Staroměstské, Hradčanské, Mariánské, Malostranské, Václavské či Senovážné náměstí*Ulice Pařížská, Jelení, Vítězná a Jindřišská.


Kontroly v číslech:

58 zkontrolovaných vozidel během 11 kontrolních dnů.10 jich mělo zákaz další jízdy a bylo odtaženo. 1 zajistila kriminálka kvůli absenci VIN (kód auta). 22 jich musí jít do třiceti dnů znovu na technickou kontrolu.

Fotogalerie
11 fotografií