Jako boj s větrnými mlýny teď nejspíš obyvatelé Prahy 5 vnímají svou snahu zabránit firmě Central Group, aby v jejich sousedství postavila dva tzv. viladomy, v nichž má být celkem 14 bytů. Stavby, které jsou podle místních masivní a do čtvrti se nehodí, stojí v zahradách menších bytových domů, které v minulosti restituenti jako stavební parcely prodali developerské firmě.

Firma Central Group, která projekt koupila už s územním rozhodnutím, přes protesty místních začala v roce 2016 první dva domy stavět, v plánu je ještě třetí, který má být největší. Stavbu zároveň firma převedla na firmu Bexee Limited sídlící na Maltě. V roce 2017 stavební úřad při kontrole zjistil, že se hrubé stavby liší od původního projektu například změnou tvaru střechy nebo vnitřními dispozicemi.

Dodatečné stavební povolení

Úřad mohl rozhodnout o odstranění stavby, což požadovali sousedé, rozhodl nicméně o vydání dodatečného stavebního povolení. Místní se proti rozhodnutí hodlají odvolat. Tuto možnost má i radnice Prahy 5.

Malvazinky a Košíře v Praze v 5 jsou dlouhodobě žádanou lokalitou pro bytovou výstavbu. To se často nelíbí místním, podle kterých moderní zástavba narušuje charakter čtvrtí a vzniká na úkor zeleně. V poslední době místní protestovali například proti plánu zbourat vilu v ulici Na Loužku, kde žil Antonín Novotný a kterou má nahradit rodinný dům a dva bytové domy. Na Malvazinkách se delší dobu řeší také možná zástavba lokality Na Pláni.

V minulosti se v Praze 5 objevily kontroverzních projekty v souvislosti s bývalým starostou Milanem Jančíkem (dříve ODS). Řada z nich zahrnovala transakce městské části s pozemky, kvůli kterým se o ex-starostu několikrát zajímala policie.

Fotogalerie
7 fotografií