To se psal ještě protektorátní rok 1942, kdy byla holešovická hasičárna postavena. Provizorně měla fungovat pět až deset let, nakonec si v ní však tamní personál hasičského sboru hlavního města odbyl nejedno desetiletí, a dokonce překlenul i tisíciletí. Jeden čas zde sloužil také Maxmilián Sperling který se v den jistého zániku přesluhující stanice přišel rozloučit s místy, ve kterých strávil dva roky.

Zub času se zapomněl zakousnout

„Jako čerstvý maturant jsem se v 19 letech stal důstojnickým čekatelem,“ zavzpomínal pro Blesk.cz pamětník. „Pracoval jsem ve strojním oddělení, vyškolený jsem byl jako hasič a v roce 1943 jsem dva roky působil právě v této hasičské stanici, než jsem přestoupil na vojenskou akademii. Už tenkrát se vědělo, že je stanice provizorní, že může fungovat maximálně deset roků. A dneska vidíte, že to díky dobré údržbě stojí a funguje dál,“ je si vědom plukovník ve výslužbě.

V té době prý byly hasičské stanice vesměs vybavené nastejno, podle daných norem. „Už na tehdejší dobu byla ale stanice moderně upravená,“ uvědomuje si pan Sperling. „Přiléhaly k ní ubikace mužstva, kanceláře důstojnického sboru i autodílny. Musím říct, že před těmi 70 lety to vypadalo opravdu tak, jak to vidíme dneska.“

Co se ovšem od těch 40. let nejen podle pana Sterlinga změnilo, je nasazení hasičů. Holešovice tou dobou sice už dávno byly Prahou, třeba takové Letňany, Kbely či Ďáblice, kam nyní holešovičtí hasiči nezřídka jezdí zasahovat, však nikoliv. Postupem let se holešovická stanice stala jednou z vůbec nejdůležitějších v celém hlavním městě, která zabezpečovala například zoologickou zahradu či rozsáhlá sídliště na severu města. „Ty hlavní hasičské stanice však byly tou dobou v Libni nebo na Žižkově,“ uvádí pan Sperling.

Maxmilián Sperling strávil svou kariéru u pražských hasičů právě v holešovické stanici.
Autor: David Malík

Skanzen minulých hrdinství

V protektorátních letech vzniklo celkem sedm provizorních hasičských stanic. Ta holešovická je jediná, která se dochovala do dnešních dnů, čehož si při poklepání základního kamene nové hasičské stanice byl vědom i primátor hlavního města Zdeněk Hřib (Piráti).

„Stávající stanice přece jen už připomíná určitý skanzen, který neodpovídá náročnosti práce zdejších hasičů,“ uvedl primátor. „Přesto doufám, že se na ní ani po výstavbě nové stanice nezapomene, protože i v ní sloužili hasiči, kteří chránili životy a majetek Pražanů.“

Nová stanice vyroste do dvou let

Podle nejoptimističtějších prognóz by v místech staré hasičárny v Argentinské ulici měla ta nová vyrůst v létě 2021. Její výstavba vyjde na celkových 350 milionů. „Konečně budou moci hasiči, kteří na této stanici slouží, využívat zázemí z 21. století, a ne z druhé světové války,“ nechal se při příležitosti zahájení stavby slyšet ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), podle kterého by hasiči a jejich vybavení mělo být prioritou ministerstva vnitra.

Multifunkční komplex

Ředitel pražských hasičů Roman Hlinovský sdělil, že se do nové stanice přenese část působnosti centrální hasičské stanice v Sokolovské ulici. „Bude zde nové zázemí a kapacita působících družstev se také rozšíří ze dvou na tři,“ vysvětlil. Základna bude vícepodlažní a nabídne prostory jednak pro zázemí, uskladnění hasičské techniky, jednak i pro výcvik.

Zároveň se do jedné ze zamýšlených budov přestěhuje i část oddělení, které se specializuje na prevenci. Též by k nové stanici mělo přiléhat i výjezdové stanoviště Zdravotnické záchranné služby hl. m. Roman Hlinovský zároveň nevyloučil úvahy, že by pozemek v těsném sousedství mohli využívat policisté. „Mým přáním je, aby zde nevznikla jen hasičská stanice, ale efektivní multifunkční areál,“ uvedl ředitel pražských hasičů.

Služba za všech okolností

Po dobu výstavby nové stanice podle Hlinovského nehrozí, že by část Prahy zůstala ohrožena požáry či jinými krizovými situacemi, při kterých hasiči běžně zasahují. „Z hlediska Prahy se jedná o naprosto strategické místo. Proto jsme se dohodli s městskou částí Praha 18, že jedno ze dvou družstev, které v Holešovicích nyní působí, bude po dobu výstavby působit tam. Druhá jednotka bude ve skromných podmínkách působit v Holešovicích nadále i během výstavby.“

Fotogalerie
48 fotografií