Když ve čtvrtek plot obehnali žiletkovým drátem, připomínal jeden ze vstupů do areálu národní kulturní památky spíše věznici. Blesk se proto ptal, jaký byl důvod instalace a jestli ji povolili památkáři.

„V uvedeném místě bylo opraveno poškozené oplocení. O opravu požádaly na základě svých zjištění složky, které areál střeží,“ uvedl ve čtvrtek mluvčí Správy Pražského hradu David Šebek. Slíbil, že na další otázky odpoví v průběhu pátku. Vyjádření přislíbil i mluvčí Hradní stráže, která areál hlídá.

Jenže! Sliby, chyby... I přes urgence jsme se písemných odpovědí nedočkali. Telefony mluvčí nezvedali a na SMS zprávy nereagovali. Tak jsme vytočili telefonní číslo hradního kancléře Vratislava Mynáře (52), Správa Pražského hradu je příspěvkovou organizací Kanceláře prezidenta republiky, která ji řídí. Když jsme v otázce zmínili žiletkový drát, zavěsil. Po opětovném vytočení čísla hovor nepřijal.

Nakonec se po chvíli ozval mluvčí správy Hradu David Šebek. Uvedl, že žiletkový drát byl odstraněn. Když jsme požadovali slíbené odpovědi, jen uvedl: „Nebudeme se k tomu vyjadřovat, protože už to pozbylo důležitost.“

Fotogalerie
12 fotografií