Prvního dubna se měli návštěvníci po několikaměsíčních opravách znovu projít po Jelením příkopu na Pražském hradě. To se jim ale nepoštěstilo – osmihektarová rokle zeje prázdnotou. A zřejmě ještě dlouho bude. „Jedná se o pokračování opravy severní parkánové hradby v dolním Jelením příkopu; v horním Jelením příkopu se pracuje na odstranění havárie kanalizace a v Jižních zahradách bude zahájena oprava jižní fasády a střechy Nového paláce,“ uvedl mluvčí Správy Pražského hradu (SPH) David Šebek. Důvodem podle něj je kvůli bezpečnosti práce zabezpečení staveniště proti vstupu nepovolaných osob. 

Na pokračující uzavření Jeleního příkopu minulý týden upozornil pražský primátor Zdeněk Hřib. Na sociálních sítích napsal, že příkop bude uzavřen po celý rok 2019, i když měl být pro veřejnost otevřen letos 1. dubna. „Navážu dialog se Správou Pražského hradu a pokusím se zjistit, jak by mohla být tato oblíbená oáza zeleně v centru města opět přístupná,“ uvedl. Zda je SPH ochotna s primátorem jednat, Šebek neupřesnil.

10měsíční rekonstrukce?

Loni v květnu server iRozhlas.cz napsal, že rekonstrukce v dolní části Jeleního příkopu bude trvat deset měsíců. Důvodem byla oprava severní parkánové hradby na jižním svahu příkopu za 67 milionů korun. Rekonstrukce se měla týkat i některých budov včetně revize a výměny dosavadní krytiny. Součástí oprav byla i lávka, ochoz a schody na vnitřním dvorku u Mihulky a terénní úpravy podél hradeb.

Jelení příkop je rokle pod Pražským hradem. Má rozlohu přes osm hektarů a jméno má podle toho, že v dobách Rudolfa II. se v něm chovala lovná zvěř. Rozkládá se podél potoka Brusnice od ulice U Brusnice k velké zatáčce Chotkovy estakády. Příkop je rozdělen na horní a dolní náspem Prašného mostu s tunelem pro pěší.

Do dolní části příkopu vede cesta ze zatáčky Chotkovy silnice, přístup je také vedle Prašného mostu z okraje Královské zahrady. V roce 2017 byly některé vstupy do dolní části příkopu uzavřeny s poukazem na bezpečnostní opatření.

 

Fotogalerie
5 fotografií