Po téměř tříhodinovém jednání, které se protáhlo z avizovaných 45 minut, se koalice Prahy Sobě, Pirátů a Spojených sil pro Prahu dohodla na tom, že nápad na zdanění prázdných bytů smetou ze stolu. „Rada nebude připravovat žádná sankční opatření pro majitele prázdných bytů. Zdaňování se tedy nechystá, ale chystáme pozitivní opatření pro ty, kteří své byty nabídnou k nájmu. Nebude ani žádná analýza přes elektroměry,“ uvedl v pátek po jednání Jiří Pospíšil (TOP 09), jenž v souvislosti s návrhem primátora Hřiba monitorovat prázdné byty pomocí elektroměrů a následné možnosti majitelům prázdných bytů napařit vyšší daň hovořil o první velké krizi stávající pražské koalice. Podle Pospíšila by šlo jednoznačně o zásah do soukromí a vlastnického práva, návrh označil za levicový experiment.

Pražský primátor Zdeněk Hřib uvedl, že koalice se shodla na tom, že prázdné byty jsou problém ve staré i nové zástavbě. Z informace vyplynulo, že elektroměry tedy nebudou pro zjišťování stavu obývání bytů potřeba.

Lídři pražské koalice uvádějí, že místo toho hodlají pozitivně motivovat majitele více bytů, aby ty prázdné pronajímali. Konkrétní opatření však zatím nepadla. Podle předsedy hnutí Praha Sobě Jana Čižinského půjde o sérii jednání s ministerstvy a Sněmovnou.

„Není to zdaleka jediný problém dostupnosti bydlení v Praze. Těch je mnohem více. První, na čem pracujeme, je odbrždění brownfieldů tak, aby na nich mohla být rezidenční výstavba. Zrychlejeme proces stavebního řízení v Praze, zvýšili jsme počet systemizovaných míst na stavebním úřadě,“ uvedl k bytové problematice v Praze Zdeněk Hřib. Ten zmínil také projekt, kterým bude Praha měřit lhůty ve stavebním řízení, aby se zjistilo, zdali nedochází ke zpoždění na straně třetích subjektů.

Praha podle primátorových slov hodlá také více podporovat družstevní bydlení. Na tento projekt vznikl koncept, který se teprve má veřejnosti představit. „Chceme opravovat městské byty, aby se v nich dalo bydlet. Jakmile stát vyhlásí plánovaný program pro podporu výstavby sociálních bytů, který je dlouhodobě přislíben, věřím, že Praha bude jednou z prvních obcí, která bude z tohoto programu čerpat,“ dodal Hřib.

Podle slov Jiřího Pospíšila je koaliční krize zažehnána a pražská rada může dál pracovat. Zdeněk Hřib zopakoval, že o žádnou krizi z jeho pohledu nešlo. Bylo to podle něj nedorozumění, které si koalice vyjasnila.