Čtyřmetrová balanční tyč a naprostá soustředěnost! To jediné si na 350metrovou cestu po látkovém laně přes Vltavu s sebou přibalila fenomenální provazochodkyně Tatiana-Mosio Bongonga. Kráska, která se akrobatickému umění věnuje už od osmi let, v 18:00 znovu zúročila tisíce odtrénovaných hodin. Před zraky Pražanů vystoupala za zvuků živé hudby do 35metrové výšky na jeřáb na Dvořákově nábřeží a přešla do Letenských sadů. I když plány před zahájením narušil pořádný liják, organizátoři Letní Letné přesto až do poslední chvíle věřili, že se dílo podaří. „Uděláme vše pro to, aby se dnešní přechod přes Vltavu uskutečnil. Mokré lano provazochodkyni nevadí,“ uvedli.

Velká čest

A podařilo se! Tatiana na laně několika stům diváků převedla neuvěřitelnou show spolu se šílenými akrobatickými kousky, při kterých musela být maximálně soustředěná a opatrná. Když se asi po 45 minutách dostala přes Vltavu na druhý břeh, prozradila, že to pro ni byla veliká čest projít se po laně v zrovna v Praze. „Pochází odtud přece jen dvě velké provazochodské rodiny,“ řekla. Krásná provazochodkyně si hned po svém výkonu pochvalovala i skvělou organizaci a přípravu akce. „Jsem šťastná a unavená. Představení jsem si moc užila, nad sebou jsem měla racky, pod sebou labutě,“ dodala.

Provazochodkně Tatiana musela před středečním představením projít i úterní velkou generálku. Ta začala také v 18:00, aby měla akrobatka stejné světelné podmínky, natrénovat byla potřeba hlavně záchrana pro případ nouze, vyzkoušet se muselo i to, jak se lano chová ve větru.

Video
Video se připravuje ...

Provazochodkyně Tatiana-Mosio Bongonga připravila Pražanům neskutečný zážitek. ČTK

 

V případě potřeby k ní vždy slaňoval kolega z celkem 19členného týmu, který do Česka už 5. srpna dorazil, a celá generálka skončila spuštěním Tatiany do předem připraveného člunu. Akce trvala asi hodinu a akrobatka za tu dobu zdolala zhruba polovinu délky. „Pevně věříme, že vstřebáme všechny pozitivní vibrace, které k nám přicházejí,“ vzkázali zástupci uskupení Cie Basinga, které Tatiana spoluzakládala, po skončení úterní zkoušky. 

Učil ji Čechoslovák

Pro Bongongaovou je tato instalace zatím nejdelší, kterou kdy šla, řekla Pěkná s tím, že kvůli této akci se daly dohromady dva francouzské soubory - Cie Basinga a Gratte Ciel. Pro Bongongaovou má toto číslo zároveň i symbolickou hodnotu. „Provazochodectví se začala učit v osmi letech a jejím mentorem byl Rudy Omankowsky, který byl Čechoslovák,“ řekla mluvčí festivalu Letní Letná Ivana Pěkná.

Tatiana sice vyrazila na lano bez jištění, zcela sama ale na celý proces nebyla. Kvůli větru stálo na konci lana 12 mužů, kteří pomocí kladky a zátěží vyrovnávali případné poryvy větru. Pokud by se něco zvrtlo, měla u sebe akrobatická lezkyně i technologickou karabinu, kterou se mohla přichytit k lanu. Připravený tým lidí by jí pak pomohl bezpečně se dostat na zem. V rámci zahájení festivalu Letní Letná pak následovalo open-air vystoupení v Letenských sadech, festival potrvá následující tři týdny.

Fotogalerie
34 fotografií