Od srpna měly zmizet z pražských ulic. Řeč je o pivních kolech, takzvaných „beer bikes“, které brázdí zejména centrum metropole, sedí na nich party turistů, které popíjí alkohol a hlučí přes hlasitou hudbu. Tento fenomén dělá vrásky na čele nejen místním rezidentům, ale také vedení Prahy, které se vůči existenci těchto kol jasně vymezilo.

„Tohle už mě tady dlouho štvát nebude. Jenom do srpna,“ uvedl ve videu na své facebookové stránce v dubnu primátor Zdeněk Hřib (Piráti), zatímco za ním jedno z těchto pivních vozítek za hlasitého pokřikování turistů projelo. Otázkou však v tuto chvíli zůstává, na jak dlouho do problematiky vstoupí námitka ze strany malého pivovaru, který pivním kolům dodává pivo.

Má to být „neprodleně“

Koncem července náměstek primátora Adam Scheinherr uvedl, že nyní bohužel nezbývá, než čekat, jak na toto „oznámení o systémové podjatosti“ zareaguje ministerstvo dopravy, které musí rozhodnout. Jak Blesku potvrdila tisková mluvčí ministerstva Lenka Rezková, námitku nyní úřad skutečně řeší.

„Konkrétní lhůta k vypořádání připomínek ovšem není stanovena, nicméně zákon říká, že musí být vyřízena „neprodleně“. Na danou věc tedy ministerstvo dopravy zareaguje co nejdříve,“ dodala Lenka Rezková.

V tuto chvíli pivní kola dál jezdí ulicemi Prahy, postoj vedení magistrátu zůstává neměnný. „Trvám na tom, že beer biky jsou ponižující pro město jako takové a hlavně pro lidi, kteří zde žijí. Doufejme, že zájmy byznysu s alkoholem nevyhrají a beer biky budou brzy jenom vzpomínka,“ dodal k tématu náměstek Adam Scheinherr.

Fotogalerie
5 fotografií