Prahu sužuje neustále připomínané sucho, které trápí místní vegetaci. Lidé se proto všemožně a bohulibě snaží vymýšlet nejrůznější opatření, kterými by každý mohl přidat ruku k dílu a usychající zeleni ulevit. Jeden takový nápad se nedávno objevil na facebooku; tkví v tom, že by si lidé měli do dřezu umístit lavor nebo jiný předmět, který bude sloužit jako taková malá retenční nádrž. Ta zachytí část odtékající vody při každodenním používání dřezu. Co neodteče, může se použít jako zálivka například pro stromy.

Blesk.cz tento nápad konzultoval s Barborou Berecovou, odbornicí Lesů hlavního města Prahy, která má na starosti údržbu zeleně v pražské Stromovce. Podle ní je zásadním faktorem množství zadržené vody, které se pro zalévání zeleně použije. V případě jednotlivce a menšího kbelíku totiž stromu příliš velkou službu neuděláte.

„Pokud je objem v jednotkách litru, který se každý den vylije někam ke kmeni stromu, moc to nepomůže. U mladé výsadby stromů má například význam 50 litrů vody najednou. Záleží také na velikosti stromu. Když si vezmete korunu listnatého stromu, takovou zhruba šířku mají i povrchové kořeny, které jsou nejdůležitější,“ uvedla Barbora Berecová, podle které je tak vláhu nezbytně nutné zajistit rovnoměrně pod celou korunou stromu a v dostatečném objemu. Pokud tedy chtějí lidé takto pomáhat stromu, musejí se domluvit ve větším počtu lidí, případně naplněných nádob ve dřezech. „Menší objem určitě pomůže trávě, květinám, keřům,“ dodala Berecová.

Důležité je také uvědomit si, že při používání dřezu dochází k nejrůznějšímu znečištění zadržované vody – ať už jde o mytí nádobí, vaření či další činnosti. Může taková voda zeleni ublížit? „Určitě nevadí mydlinky v případě použití ekologických čistících prostředků. Musí to být biologicky odbouratelný materiál. Naopak vadí olej, mastnota, kterou se ucpávají kapiláry zeminy a voda nemůže vzlínat,“ vysvětlila odbornice.

Jak to řeší radnice?

Celá myšlenka zachytávání vody ve dřezech domácností se řešila na facebookové skupině s názvem „Dejvická parta“. Jelikož součástí diskuze byla také kritika místní radnice a tvrzení, že úřad nedostatečně zalévá, zjišťovali jsme, jak ve skutečnosti Praha 6 zálivku realizuje.

„Mladé výsadby do dvou let se dle smlouvy mají zalévat jednou za 14 dní, ale dodavatelé to teď ve vedrech dělají týdně. Stejně tak platany na Evropské, které mají instalované vaky s vodou, se doplňují jednou týdně. Květiny se zalévají denně - například tulipány na Vítězném náměstí. Když prší, zalévání se nerealizuje vůbec,“ sdělil k praxi městské části tiskový mluvčí Prahy 6 Ondřej Šrámek.

Fotogalerie
6 fotografií