Britská společnost Skytrax, která se od roku 1989 zabývá hodnocením leteckých společností a letišť, každý rok vyhlašuje leteckou spoelečnost roku a letiště roku. Mezi letišti letos bodovalo singapurské Changi, které je nejlepší už posedmé v řadě. V anketě, o níž rozhodují sami cestující, se tak stalo rekordmanem. Cestujícím kromě vysoké kvality služeb nabízí během dlouhého čekání také zábavu - v areálu najdou například motýlí zahradu či kino i řadu uměleckých instalací. Cestující v anketě na základě svých zkušeností hodnotili služby, které letiště poskytují - check-in, přílety, odlety, čistotu terminálů, vstřícnost a profesionalitu personálu, přehlednost orientačních systémů, rychlost doručení zavazadel, nabídku obchodů, kvalitu občerstvení, čekací dobu na odlet i dostupnost internetových služeb.

Také další dvě nejvyšší příčky ovládla asijská letiště - jako druhé nejlepší hodnotili cestující tokijské letiště Haneda, třetí místo obsadilo letiště Inčchon poblíž Soulu. Z evropských letišť si vedlo nejlépe to mnichovské, které skončilo na sedmém místě.

Pražské Letiště Václava Havla se v anketě, kterou hodnotili lidé stovky národností, ale příliš nepochlapilo. V žebříčku stovky letišť totiž skončilo na nelichotivém 97. místě. Oproti loňsku si tak ještě o pět míst pohoršilo. 

Pražské letiště v loňském roce odbavilo 16,8 milionu cestujících. S vyšším růstem jejich počtu by mohlo mít potíže, už teď se totiž pohybuje na hraně své kapacity. Ta činí přibližně 17 milionu cestujících za rok, přičemž letiště už musí podle dřívějšího vyjádření předsedy představenstva Václava Řehoře některé spoje v nejvytíženějších časech odmítat.

Fotogalerie
5 fotografií