Nejznámější případ, na němž se podílela Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP), se týkal zátahu v půli července minulého roku na Zoopark Bašť Ludvíka Berouska. V parku měli podle vyšetřovatelů chovat tygry, které zabíjeli a jejich části rozprodávali do Asie. Berousek se svými spolupracovníky jsou obvinění z neoprávněného nakládání s chráněnými zvířaty, hrozí jim až pět let vězení.

Podle ředitele České inspekce životního prostředí Erika Geusse se části z tygrů zpracovávaly již v České republice: „Poté mířily do Asie, kde měly být použity v lékařství. Věří, že kupříkladu mozek tygra pomůže od lenosti, oči od epilepsie, nos od kousnutí hadem, zuby od horečky, kůže proti mentálním poruchám, penis je afrodiziakum, žluč má snižovat křeč, tuk proti revmatismu a krev slouží na silnou vůli,“ jmenuje údajné léčivé účinky z částí těla tygra.

Masox z tygra

Hlavní motivací překupníků jsou podle Geusse peníze: „Jen za kompletní kosterní pozůstatky dostanou prodejci na černém trhu 17 tisíc dolarů. Kožešina má hodnotu až 20 tisíc dolarů, za vyvařený masox z tygra dostane prodejce 70 až 300 dolarů za gram,“ jmenuje ředitel jen nástin cen za tygra na černém trhu. Jenže to není jediný otřesný případ, který museli řešit.

Papoušci a šupiny

Za poslední roky přibývá i případů nelegálního dovozu papoušků. Jen za minulý rok provedli inspektoři 40 kontrol zaměřených na dovoz papoušků z exotických zemí. Na pražském letišti jsou každoročně zabavováni živí i mrtví mořští živočichové a rostliny, které si často nevědomí turisté přivezou z dovolené. Mezi podobné nálezy patří i šokující případ, který se udál v listopadu. Inspektoři vystopovali šupiny arapaimy velké, jíž se přezdívá živá zkamenělina. Je to jedna z největších sladkovodních ryb, která dorůstá délky až tři metry a žije ve vodách Amazonky. V současnosti jich v divočině existuje pouze několik kusů.

Odpady a kosmetika

Za celý rok 2018 provedla Česká inspekce životního prostředí celkem 16 572 kontrol, což v průměru vychází na 41 kontrol na jednoho inspektora ročně. Oproti roku 2017 se počet kontrol zvýšil o 708, na druhou stranu se vydalo méně pokut (2547 pravomocných pokut oproti roku 2017, kdy jich bylo 2655) a klesla i celková částka za pokuty (z uložených pokut v částce 113 051 685 na 100 274 621 korun). Největší pokuty byly udělované za špatné nakládání s odpady. 

Podívejte se na ukázku toho, co ukrývají sklady České inspekce životního prostředí.

Video
Video se připravuje ...

Česká inspekce životního prostředí má ve svých skladech uchované stovky zabavených exemplářů. Jiří Marek

Pražská pobočka české inspekce má na starosti Prahu a střední Čechy. Za rok 2018 provedla ve dvou krajích 2221 kontrol, což je o 21 výjezdů více než v minulém roce. Pokuty však byly vyměřené nejnižší za posledních šest let – 16 660 900 korun, což je zhruba o 4 miliony korun méně než v minulém roce. To Václav Beroušek, ředitel oblastního inspektorátu Praha, vysvětluje tím, že problémové firmy přijaly přísnější opatření, a proto nedostávají sankce.

Podle zákona o obchodování s ohroženými druhy rostlin a živočichů provedla inspekce celkem 593 kontrol. Bylo zahájeno 206 pokutových řízení a uloženy pokuty ve výši 649 400 korun. Česká inspekce zabavila 163 živých exemplářů ohrožených živočichů a rostlin a 2045 neživých exemplářů, do nichž se počítají i výrobky ze zbytků živočichů a rostlin, k nimž velmi často patří i kosmetika.

 

Fotogalerie
10 fotografií