Magistrát hlavního města vybral ze 151 projektů 66 těch, na které poputuje 500 milionů korun. „Na začátku jednání jsme si řekli, že podpoříme malé městské části od Běchovic po Zličín. Tyto obce dostaly z rezervy 220 milionů korun. Větším částem jsme dali 280 milionů korun. Chtěli jsme zohlednit to, že malé městské části nemají skoro žádné příjmy, protože nedisponují skoro žádným majetkem,“ prozradil pro Blesk.cz náměstek primátora Pavel Vyhnánek (Praha Sobě).

Podle náměstka jde 80 procent z celkové částky do školství, oprav a údržby školních zařízení a 90 procent peněz pak jde mimo nejužší centrum Prahy. „Některé městské části dostaly míň, ale u nich většinou počítáme s masivním financováním do budoucna. Třeba se tam chystá výstavba školy, kupříkladu v Dolních Chabrech. Dostávají pouze 800 tisíc korun, my jsme totiž zohlednili, že dostanou další peníze na probíhající výstavbu základní školy,“ uvádí příklad náměstek.

Výrazná pomoc

Podle schváleného dokumentu dostane nejvíc peněz projekt revitalizace koupaliště Lhotka - II. Etapa v Praze 4, kdy z požadovaných 25 milionů korun dostanou o pět milionů méně. Částka pak poslouží k vybudování nových hřišť, vztyčení nového plotu a výstavbě brouzdaliště a všech ploch uvnitř areálu koupaliště.

Druhou nejvyšší částku 16 milionů korun magistrát poskytnul Praze 14 na výstavbu tělocvičny a hřiště pro ZŠ Šimanovskou. Dosud je to jediná základní škola v Praze, která nemá vlastní tělocvičnu v budově školy. 15 milionů korun se pak dočká šest projektů městských částí: Praha 15 - Hokejbalová KOMA aréna, Praha 16 - Plavecký bazén v areálu ZŠ, Praha 17 - Sportovní centrum Na Chobotě, Praha 18 - Odkup objektů MŠ Místecká a MŠ Malkovského, Štěrboholy - ZŠ a MŠ U Školy – rekonstrukce a přístavba, Velká Chuchle - Přístavba ZŠ Charlotty Masarykové.

Fotogalerie
4 fotografie