Debatu o zavedení modrých zón vyvolala další plánovaná vlna jejich rozšíření. Poslední malování modrých pruhů se konalo minulý rok v prosinci a nové by se mohly nanášet již v létě. Radnice Prahy 6 chce ale zajít ještě dál a zvažuje zavést modré zóny všude krom území staré Ruzyně.

Modrá Praha 6?

„Minulému i současnému vedení jsme odeslali dopis, že požadujeme rozšíření modrých parkovacích zón po celém území Prahy 6 s možnou výjimkou oblastí staré Ruzyně,“ potvrzuje předseda dopravní komise Prahy 6 a zastupitel Vladimír Šuvarina (ODS). Z neoficiálních jednání se současným vedením magistrátu podle Šuvariny vyplynulo, že tato možnost není nereálná. Nejprve se ale musí rozšířit parkovací zóny v Praze 9 a 8.

Náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě) tuto možnost nevyvrátil. Postupoval by podle stanoviska dopravní komise na magistrátu hlavního města. O nápadu radnice Prahy 6 mají však drobné pochybnosti místní. Josef Filip ze spolku Pro Břevnov zdůrazňuje, že každá oblast Prahy 6 má svá specifika.

Nové natírání

„Myslím si, že v některých částech Prahy 6 tolik neparkují auta. Třeba ve vilových zástavbách. Proto by rozšíření modrých zón na celou Prahu 6 někde nedávalo smysl,“ opatrně prozradil Josef Filip, který se zajímá o dopravu ve své městské části.

Podle Adama Scheinherra dostala Praha 6 zelenou na nové rozšíření parkovacích zón. A kterých oblastí se to týká: „V tuto chvíli je to střední část Hanspaulky, propojení mezi Evropskou a Břevnovem, to znamená staré Dejvice a kus Ořechy a Liboce,“ říká Šuvarina a dodává: „Nejpalčivější z těch oblastí je pak určitě sídliště Dědina. Kupříkladu v ulici Navigátorů vidíte každé ráno kolony aut. Řidiči pak hledají blízko místo, kde nechat auto, aby mohli skočit na autobus a odjet na metro na Veleslavín,“ uzavírá výčet. Parkovací zóny by se měly optimálně rozšířit do 1. července letošního roku, ale reálnější je varianta až v říjnu. Nejzazší termín je 1. leden 2020.

Fotogalerie
10 fotografií