Macharovo náměstí se nachází v malebném koutu Prahy 6 a je obklopeno vzácnými vilami a starými stromy. Ve spodní části jsou tři tenisové kurty TJ Tatranu Střešovice a zničená dřevěná budova, která slouží zejména jako kabiny. Minulé vedení Prahy 6 mělo zejména s tímto objektem velké plány, celková revitalizace měla přijít na 30 milionů korun.

Podle vybraného soutěžního návrhu z února 2018 se zchátralé zázemí pro tenisty mělo zbořit a nahradit ho měla dvoupatrová betonová stavba. Výška a podoba plánované stavby se nelíbila místním, kteří se navíc obávali, že by při celkové revitalizaci náměstí došlo k posekání starých stromů a keřů. V srpnu proto obdržel starosta Prahy 6 petici s 600 podpisy od obyvatel Ořechovky.

Pouze zázemí

Dlouho se pak o budoucnosti náměstí mlčelo. Až nyní nová koalice prozradila, že od původního záměru ustupuje: „Návrh absolutně nereflektoval přání občanů, kteří se v participaci vyslovili k jiné podobě. My jim teď v dobré víře vycházíme vstříc,“ osvětluje kroky současného vedení radnice místostarosta Prahy 6 Jakub Stárek (ODS).

Kontroverzní studie tak končí v koši a začne se znova: „Nebude se realizovat vysoutěžený projekt, celý jej přehodnotíme, vytvoříme nové zadání a budeme soutěžit pouze přípravu nezbytného zázemí pro tenisové kurty,“ komentuje chystané kroky místostarosta. Nová budova by měla být jednopodlažní a sloužit jako zázemí pro tenisty. V prvním pololetí by mělo být výběrové řízení na novou soutěž vypsané.

Poslední neshoda

Iniciátor petice Vít Hanousek je rád, že si městská část šílený plán rozmyslela, ale nadále zůstává trochu skeptický: „Jen jedna věc mi ještě dělá starosti. Městská část nechce stáhnout podnět ke změně územního plánu, jehož stažení bylo jedním z požadavků v petici,“ říká. Podle něj je nesmysl, aby se trvalo na změně územního plánu, která se vztahovala k původnímu projektu: „Je to z našeho pohledu taková časovaná bomba. Až magistrát podnět zamítne, tak pak teprve budu zcela spokojený,“ vysvětluje Hanousek.

Podle Jakuba Stárka nebude Praha 6 stahovat svůj požadavek, který vyslala na magistrát: „V původním plánu se rozšiřovala plocha tenisových kurtů na úkor zeleně. My žádný záměr tohoto typu nemáme, ale na druhou stranu jsme do toho investovali práci a čas. Také nepovažuji za rozumné, abychom s tím, jak se pokaždé mění vedení radnice, měnili i požadavky na magistrát,“ reaguje na výtku místostarosta Jakub Stárek. 

Fotogalerie
15 fotografií