V pátek 22. února kolem 18:00 projížděli Petr Pohůnek a Barbora Holečková z cizinecké policie Malešicemi, když si v Limuzské ulici na zastávce MHD všimli hloučku lidí u ležícího muže. „Otočili jsme, přibrzdili, kolega začal s masáží srdce a já jsem informovala operační, co se děje,“ uvedla k situaci Barbora Holečková.

Podle zasahujícího policisty ležící muž nevnímal, měl oči v sloup a nejevil žádné známky života. „Zahájili jsme nepřímou srdeční masáž, po chvilce pán začal lapat po dechu, začal mi chytat ruku. Na chvíli jsme ustali, nicméně několik sekund nato pán zase šel do stavu bezvědomí a ztratil životní funkce, takže jsme v masáži pokračovali až do příjezdu kolegů,“ sdělil Petr Pohůnek.

Kolegové posléze přivezli mobilní defibrilátor, pomocí něhož policisté pokračovali ve snaze zachránit muži život. „Po výboji jsme pokračovali v srdeční masáži do příjezdu záchranky. Pána se podařilo zase nahodit a při vědomí přenést do záchranky. Byl dezorientovaný, nemluvil, jen mi pořád chytal ruku,“ dodal Petr Pohůnek.

Hrdinou není poprvé

Zmiňovaný policista nezachránil lidský život prvně. „Je tomu přibližně rok, kdy na polygonu v Mostě zkolaboval muž za volantem osobního auta, se kterým následně sjel do tamní retenční nádrže,“ prozradil policejní mluvčí Tomáš Hulan. Petr Pohůnek byl tehdy jedním ze čtyř lidí, kteří pro řidiče skočili, vytáhli ho a do příjezdu záchranky poskytovali první pomoc. Za tento čin dostal Petr Pohůnek několik policejních ocenění.

Fotogalerie
6 fotografií