Kriminalisté na konci roku 2017 nalezli v pražském bytě pětadvacetiletého muže chemikálie k výrobě výbušnin a návodná videa. Doma měl chemické látky i časovače. Vysoce hořlavé a výbušné látky pak skladoval v panelovém domě. Podle státního zástupce Martina Bílého tím ohrožoval zdraví a život ostatních obyvatel.

Nejsem vrah ani sebevrah, a to obvinění mě hluboce uráží," uvedl obžalovaný muž. Výbušniny chtěl odpálit na Silvestra, časovače měl doma z roku 2015, kdy plánoval výbuch v Prešově, vypověděl. Mladík řekl, že měl postup jak vytvořit bombu nastudovaný z internetu. „Tlakové hrnce používají povstalci, je to běžné," prohlásil. Pomocí kovových částí pak chtěl zajistit vyšší ztráty na životech. „Chtěl jsem udělat něco velkého," řekl soudu.

Později ale poznal v Hradci Králové muslimy, kteří byli umírnění a s extremismem nesouhlasili. Zjistil proto, že islám není násilné učení, řekl před soudem. Dříve znal islám pouze z videí na internetu, ke kterým se dostal již na základní škole. Oslovily ho hlavně bojové scény. Byl introvertní, měl problémy ve škole. V současné době svoje tehdejší chování odsuzuje, dodal.

Mladík je vedle přípravy teroristického útoku obžalovaný také z propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka, konkrétně takzvaného Islámského státu a Kavkazského emirátu. Na facebookovém profilu umístil symboly obou organizací, nosil také oblečení džihádistů. „Mrzí mě, jak jsem se prezentoval," uvedl k tomu obžalovaný. Neměl prý v úmyslu šířit násilí ani porušovat zákon. "Chci žít v klidu v ČR," prohlásil.

Muž zatím vypovídal dvě hodiny, odpovídal zejména na otázky soudkyně Silvie Slepičkové. Následovat budou dotazy státního zástupce a advokátky obžalovaného.

Fotogalerie
6 fotografií