Jeden z největších projektů na území Prahy 5 byl zanesený v územním plánu už v roce 2000 a je zakreslený i v nejnovějším Metropolitním plánu. Kdy však bude Radlická radiála skutečně hotová, není zatím jasné. Na aktuální komplikace poukazuje starosta Prahy 5 Daniel Mazur (Piráti). Podle něj je projekt pro stavební úřad Prahy 5 příliš náročný.

„Stavební úřad to dostal na starost, ale svou povahou stavebnímu úřadu městské části nepřísluší, aby to dělal. Je na místě, abychom si prosadili, že si to hlavní město Praha vezme na starost zpátky, protože s tím je hodně práce. Stavební úřady městských částí nejsou kapacitně vybavené a vůbec zamýšlené, aby zvládly takto velkou stavbu,“ prozradil pro Blesk.cz starosta Prahy 5.

Podle něj se na stavební úřad nahrnulo mnoho připomínek a námitek, které v rámci stavebního řízení v současnosti řeší. „Tři čtvrtiny se vypořádají velice snadno a čtvrtina - asi 400 připomínek - je závažného charakteru,“ řekl starosta Mazur.

Zkouška pro koalici

Náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě) však tvrdí, že není možné, aby péči o projekt od stavebního úřadu Prahy 5 převzal magistrát. Stavební úřad spadá pod státní správu a magistrát je pouze jeho odvolací instance. Magistrát ani žádost ze strany Prahy 5 zatím neobdržel. Náměstek dál trvá na tom, aby se v přípravách na stavbu radiály pokračovalo. „Radlická radiála rozhodně zůstává prioritou,“ potvrdil Scheinherr.

Nová koalice Prahy 5 teď otestuje svoji stabilitu při hledání nové shody. Piráti se SNOP 5 totiž chtějí projekt zastavit, zhodnotit za pomoci odborníků a řádně přepracovat. S tím však nesouhlasí ostatní politické kluby, které chtějí ve stavebním řízení pokračovat a současné připomínky zapracovat. Jinak by došlo ke zbytečnému zdržení. Podobně se vyjadřuje i Adam Scheinherr. „V přípravě projektu pokračujeme, a to s respektem k připomínkám občanů,“ dodal náměstek pro dopravu.

Fotogalerie
10 fotografií