Před rokem vytahovala těžká technika zbytky kovové konstrukce Trojské lávky z Vltavy. V sobotu 2. prosince 2017 se zřítila zcela nečekaně do Vltavy. Po roce zastupitelé Prahy konečně postoupili k její náhradě. Podle náměstka pro dopravu Adama Scheinherra (Praha Sobě) by měla být hotová na jaře 2020.

Delší dobu se probírala možnost takzvané provizorní lávky, která by měla životnost 30 let. To se podle primátora nevyplatí, postaví se proto rovnou plnohodnotná spojnice. „Myslím si, že je zbytečné stavět nějaké provizorní řešení, když můžete postavit lávku finální. To by bylo plýtvání peněz,“ prozradil pro Blesk.cz primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Dalších 100 let

Magistrát schválil vyhlášení výběrového řízení, v němž stavební firma získá veškerá povolení a provede i samotnou stavbu. Ta by podle předkládaného dokumentu měla trvat 10 měsíců. Rozpočet počítá s částkou 94 milionů korun. Životnost lávky bude 100 let, na šířku má měřit 4 metry. Bude tedy o metr širší než stará lávka. Pracovníci ji natřou světlou barvou a osadí ji osvětlením. Kvůli povodním se také počítá s hlouběji zakotvenými pilíři, které budou delší než u původní lávky.

Chceme, aby se občané zase mohli přepravovat co nejrychleji přes řeku,“ okomentoval postup magistrátu náměstek Adam Scheinherr, který předkládal návrh. Na svědomí má i další schválený zářez, a to projektovou dokumentaci pro Dvorecký most, který by měl spojit Smíchov a Prahu 4.

Po jeho povrchu se budou prohánět pouze tramvaje, cyklisté a chodci. Auta a motorky budou mít vstup zakázaný. Kdy bude konstrukce stát, zatím není jasné. Závisí to na získání všech povolení a výběru stavební firmy. Primátor nový most vítá. „Mně osobně se návrh líbí a myslím si, že to sedí k historicky ne tolik vzdáleným vilám na nábřeží,“ řekl Zdeněk Hřib.

Miliarda za most

Minulé vedení magistrátu odhadovalo cenu Dvoreckého mostu na jednu miliardu korun. Výsledný účet ale může být podle primátora i vyšší. „Finální částku se dozvíme na základě projektové dokumentace. Obecně lze říct, že při překlenutí takové vzdálenosti Vltavy stál nedávno postavený Trojský most jednu miliardu tři sta milionů. Od té doby se ceny zase pohnuly, takže můžeme počítat s mírně vyšší částkou,“ okomentoval chystaný projekt primátor.

Fotogalerie
22 fotografií