Je dokonáno. Revitalizace prostranství kolem Národního muzea v centru Prahy je přístupné veřejnosti ze všech stran. Již dříve zprovozněný „kulturní distrikt“, označovaný také jako „muzejní oáza“, nabídl veřejnosti upravený městský prostor pro pěší. Položené tramvajové koleje připomínají, že hlavní město do této lokality hodlá vrátit tramvaje, které po desítkách let opět propojí Vinohrady a Václavské náměstí.

Na druhé straně historické budovy muzea proběhla revitalizace Čelakovského sadů. „Je to prostor, který v minulosti nebyl zcela přívětivý. Byl stísněný, nepřehledný, nebyl vnímán bezpečně. Dnes je situace úplně jiná,“ uvedl architekt IPR a vedoucí projektu Jakub Hendrych. Podle něj je teď prostor pročištěný a otevřený. „Tisové skupiny, které byly ve středu prostoru a znepřehledňovaly ho, jsou nyní u okrajů. Došlo k přesazení a výsadbě nových stromů. Ve středu je velký pobytový trávník, okraje jsou věnované trvalkovým záhonům,“ dodal k výčtu změn odborník. V lokalitě se nově nachází také malá psí louka.

Logické řešení sloupů

Kromě nového vzhledu sadů a návratu zeleně do dalšího koutu Prahy se architekt Hendrych pozastavil také nad řešením již dříve zprovozněného kulturního distriktu s tramvajovým pásem na druhé straně muzea. Připomněl snahu institutu o sjednocování jednotlivých logických prvků ve veřejném prostoru. V tomto případě jde o sloupy, které plní víc funkcí dohromady, aby se v lokalitě nemusel nacházet nesmyslně vysoký počet těchto objektů.

Video
délka: 03:51

Architekt Jakub Hendrych o proměně kolem Národního muzea. Daniel Vitouš

„Podařilo se nám tu sdružit sloupy budoucího trakčního vedení, veřejného osvětlení a slavnostního osvětlení historické budovy Národního muzea. Je tu tedy minimum sloupů, které integrují maximum funkcí,“ dodal k řešení Jakub Hendrych, který si od celkové revitalizace slibuje, že nový veřejný prostor obyvatele přesvědčí o své proměně k lepšímu.

Fotogalerie
9 fotografií