Den po mohutných oslavách 100 let od vzniku samostatného Československa se veřejnosti naplno zpřístupnila hotová „Muzejní oáza“, která se nachází na prostranství mezi oběma směry magistrály u budovy Národního muzea v Praze. Revitalizace tohoto prostoru proběhla jako součást rozsáhlé rekonstrukce přilehlé historické budovy. Jejím cílem bylo zejména sjednotit prostor, který dosud působil spíš nesourodým a nereprezentativním dojmem.

Vedle muzea se vůbec poprvé objevil nový pražský mobiliář. Vysadilo se sem 60 nových stromů a přes 100 tisíc kusů rostlin. Nová žulová dlažba vzhledově navazuje na zrekonstruovanou fasádu historické muzejní budovy, položený tramvajový pás předurčuje budoucí návrat dopravy na kolejích do této lokality.

Průjezd automobilů skrz oázu je povolen pouze jedním směrem. „Rozhodlo se o jednosměrném provozu z Wilsonovy na Legerovu. Došlo zde k instalaci betonových kostek, které mají zabránit opačnému průjezdu po tramvajovém pásu,“ uvedl Jiří Jaroš z Institutu plánování a rozvoje.

Video
délka: 01:37
1080p 720p 360p

Muzejní oáza vedle Národního muzea během prvního dne oficiálního zpřístupnění veřejnosti Daniel Vitouš

Prázdninový nápor

Prostor, který po revitalizaci dostal zcela nový šmrnc a švih, čekala hned po zprovoznění v pondělí 29. října ostrá zatěžkávací zkouška. Návštěvníky láká nově otevřené Národní muzeum, které do konce roku hlásí vstup zdarma. To v kombinaci s podzimními prázdninami vytvořilo na oáze obří zástup lidí, který protnul celé prostranství.

Institut plánování a rozvoje tímto rozsáhlým projektem v úpravách pražského veřejného prostoru zdaleka nekončí. „Během listopadu se budeme věnovat Vítěznému náměstí a Karlovu náměstí. U obou projektů máme výsledky soutěží, které budeme oznamovat. Chystáme také vernisáž výstavy k těmto projektům,“ dodal s výhledem do budoucna Jiří Jaroš z IPR.

Podívejte se na fotografie prostranství, které poskytují i porovnání před a po rekonstrukci:

Fotogalerie
40 fotografií