Nový detektor u Výstaviště Praha má zamezit neustálému poškozování mostní konstrukce u křižovatky ulic Dukelských hrdinů a Strojnická. Pokud se začne blížit příliš vysoké auto, výstražný systém řidiče včas upozorní.

V případě tohoto konkrétního viaduktu nesmí projíždět auta vyšší než 3,2 metru. Pokud k areálu Výstaviště Praha začne směřovat vyšší vozidlo, upozorní ho dva žluté blikače na výstražné tabuli. Systém zároveň rozezná SPZ daného auta a řidiče vyzve, aby odbočil do Strojnické ulice, a vyhnul se tak kolizi.

Podle tiskové mluvčí TSK Barbory Liškové se od zahájení provozu této technologie na konci listopadu již projevila změna k lepšímu. Podle vyhodnocení prvních dat více než 90 procent řidičů s vyššími vozy uposlechne výzvu a skutečně odbočí.

Technologie se má rozvíjet

Pokud řidič vyloženě nenabourá auto do mostní konstrukce a „pouze“ v Holešovicích strhne trolejové vedení, stává se, že z místa nehody ujede. Nový hlídací systém se má proto do budoucna propojit s policií, kde dojde k ověření dokumentu. „Po kontrole technických dat s naměřenou hodnotou bude rozhodnuto, zda se jedná o přestupek, či nikoli,“ uvedla Barbora Lišková s tím, že případnému přestupku se bude dál věnovat pražský magistrát.

Pilotní projekt v Holešovicích se má dle informací TSK dál rozšiřovat na další problematická místa po Praze. Konkrétní umístění však Barbora Lišková v tuto chvíli neprozradila, jelikož probíhají jednání s dotčenými orgány. Z toho důvodu je dle jejího vyjádření zatím předčasné jiné lokality předem zveřejňovat.

Fotogalerie
11 fotografií