Dokončení realizace dopravních úprav probíhalo ve druhé polovině září tohoto roku. Součástí řešení jsou nové přechody pro chodce, kterými mohou pěší překonávat cestu podél magistrály na nájezdech od Vltavské a z nábřeží Kapitána Jaroše. Na tomto místě se také scházejí dva cyklopruhy, které pokračují dál na Hlávkův most. Tam se ale nachází dlouhodobý zábor části silnice a jediná cesta pro cyklisty tak pokračuje po vyznačené cestě na chodníku. Tam však „číhá“ vysoký obrubník, který tvoří překážku pro jezdce na kole bez terénního vybavení.

Dopravní expert Robert Vacek připouští, že taková úprava je skutečně z provozního hlediska přípustná. „Legislativně je to v pořádku. Cyklista odpovídá za přizpůsobení stylu jízdy stavu a povaze komunikace stejně jako řidič automobilu. Musí tedy překonat překážku nebo slézt z kola, vytáhnout ho na obrubník a pokračovat v jízdě,“ uvedl k situaci Robert Vacek.

Cyklista této trasy navíc podle odborníka musí využít. Pokud se v rámci dopravního značení na místě nachází prostor vyhrazený pro jízdní kola, je cyklista povinen ho použít a nepřekážet automobilům. Trasa přitom dál pokračuje po chodníku, přestože obecně na takovém místě kola nemají co dělat. „V tu chvíli to není chodník, ale je to smíšená stezka pro chodce a cyklisty, což je také přípustné. Cyklista musí být obezřetný, aby neporanil chodce, kteří by se na druhou stranu na takovém místě neměli motat například v opilosti,“ dodal k úpravě Robert Vacek.

Radnice: Je to dočasné řešení

Tiskový mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš připomněl, že všechny stávající úpravy u Hlávkova mostu byly realizovány nízkorozpočtově a dočasně s vidinou toho, že na této mostní konstrukci se do budoucna předpokládá větší rekonstrukce. Do té doby by realizace trvalé úpravy neměla tolik smyslu.

„Na tomto místě se sešlo víc věcí najednou. Kolektor pod Hlávkovým mostem, dopravní úpravy s důležitým vznikem parkovacích míst a diagnostika samotného přemostění,“ uvedl Martin Vokuš, podle kterého právě úsudek odborníků vzhledem k budoucnosti Hlávkova mostu napoví, jakým způsobem bude lokalita finálně upravena. Radnice tedy připouští, že toto řešení nemusí mít dlouhodobý charakter.

Fotogalerie
12 fotografií