Taxislužba od společnosti Uber funguje v Praze již od roku 2014 a stále budí emoce. Taxikáři jiných společností tvrdí, že konkurenční služba není nikterak omezená a řidiči neprochází školením. Trnem v oku jim je i nestabilní cena za jeden ujetý kilometr. Podle webových stránek společnosti je minimální cena za ujetý kilometr u nejlevnější služby UberPOP necelých 9,90 Kč, což se ale může snadno změnit.

Dynamická cena

Na cenu má totiž vliv aktuální dopravní situace nebo dostupnost řidičů. Kupříkladu v pátek večer je poptávka po řidičích vyšší a podle toho se násobí i cena za jeden ujetý kilometr. „Můžeme potvrdit, že se výše jízdného může i ztrojnásobit. Chtěli bychom Vás však informovat, že se nejedná o obvyklé jízdné,“ odpověděla společnost Uber na dotaz Blesk.cz prostřednictvím své facebookové stránky.

Podle společnosti se špička uplatňuje u všech typů služeb, což se týká i nejdražší taxislužby UberBlack, u níž jeden kilometr vychází v běžném provozu na 27 korun. Důvodem užití dynamické ceny je podle společnosti Uber poměr nabídky a poptávky. „Abychom zajistili odvoz pro každého, máme dynamické ceny ve špičce, které zvyšují cenu, když poptávka převyšuje nabídku. Cena se automaticky sníží, jakmile se sníží poptávka a uvolní se vozidla,“ zdůvodnil Uber v odpovědi na dotaz vznik vyšší ceny.

Šikovná klička

Částku za odvoz do cílové destinace vidí zákazník před započetím jízdy a může s ní souhlasit, nebo nemusí. Tím se společnost vyhýbá postihům a pravidlům ze strany magistrátu. Řidič by navíc musel být dopaden při kontrole, nebo nahlášen pasažérem strážníkům přímo po jízdě. „Všichni řidiči, u kterých se při kontrolách prokáže porušení maximální ceny, jsou za to taktéž pokutováni,“ vysvětlil mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman. Pokud ovšem zákazník sám souhlasí s třikrát vyšší cenou, je sporné, zda Uber vůbec pravidla porušuje.

Na společnost Uber se vztahují stejná pravidla jako na kteroukoliv jinou taxislužbu. Magistrát již od počátku přistupuje při kontrolách ke službám typu Uber jako ke klasickým taxislužbám. Pokud řidiči nemají taxametr, střešní svítilnu, průkaz řidiče taxislužby a další, jsou za to pokutováni,“ dodal k tématu Hofman.

Fotogalerie
4 fotografie