Předsedové kulturního i dopravního výboru budou takzvaně uvolnění, to znamená, že za výkon funkce budou pobírat plat. Předsedou dopravního výboru bude dosavadní starosta Prahy 5 Pavel Richter (TOP 09) a kulturní výbor povede dosluhující radní pro kulturu Jan Wolf (KDU-ČSL).

„Stále dojednáváme detaily ohledně dalších výborů a komisí, ještě budeme mít další zástupce ve vedení dalších výborů v pozici neuvolněných předsedů,“ řekl Pospíšil. Konkrétní personálie představí koalice příští týden ve středu, a to včetně programového prohlášení koalice.

Své uvolněné předsedy výborů mají podle zastupitelky Michaely Krausové (Piráti) vybrané také Piráti. Magistrátní hospodářský výbor povede dosavadní zastupitel Viktor Mahrik, sociální výbor nově zvolená zastupitelka Eva Horáková a výbor pro ITZ a smart cities nový zastupitel Jaromír Beránek.

Piráti, PS a Spojené síly se již domluvili na tom, že primátorem bude Zdeněk Hřib (Piráti). Lídři PS Jan Čižinský a Spojených sil Pospíšil v radě města nebudou. PS a Spojené síly budou mít v radě po dvou náměstcích primátora. V radě bude ještě dalších šest členů – po dvou radních z každého koaličního uskupení.

Volby v Praze vyhrála ODS se ziskem necelých 18 procent hlasů, má 14 mandátů. Na druhém místě skončili Piráti, kteří mají 13 zastupitelů, stejný počet jako další Praha Sobě a Spojené síly pro Prahu. Do zastupitelstva se dostalo ještě ANO s 12 zastupiteli.

Spojené síly pro Prahu dnes také hovořily o prioritách pro nadcházející období. Hodlají zvýšit aktivitu města během tvorby zákonů, otevřít nevyužité areály pro výstavbu nebo opravovat komunikace v okrajových částech města. V plánu je evidence majetku, audity městských firem a zlepšení trhu s bydlením. V neposlední řadě se hovoří také o adaptační strategii kvůli klimatickým změnám či o podpoře výstavby kanalizace na místech, kde v Praze dosud není.

Fotogalerie
9 fotografií