Oltář, který byl uložen na půdě Staroměstské radnice, byl na mnoho kusů, které museli restaurátoři poskládat. „Fotografie oltáře byly černobílé a pouze celého oltáře, takže bylo obtížné rozpoznat, co kam patří. Některé kusy byly i půlcentimetrové úlomky,“ vysvětlil restaurátor Martin Zmeškal. Některé části chyběly, v dolní části je čtvrtina nová, v horní až polovina. Na obnově oltáře pracovalo 17 restaurátorů, malířů a sochařů. Obrazy a plastiky na oltáři jsou kopie, které jsou taktéž dělané na základě historické fotodokumentace. Obnova oltáře trvala deset měsíců.

Oltář byl poničen 8. května 1945, poslední den druhé světové války v Evropě. „Rekonstrukci jsme dělali pouze na základě historických fotografií. Podle dochovaných fotografií, které se k nám postupně dostávaly, bylo zjištěno, že po roce 1945 byl restaurován, byl udělán polychrom plastik, začalo restaurování obrazů a byly vyřezány chybějící prvky. Ovšem v nějaké fázi se restaurování zastavilo a část byla zase poztrácena,“ řekl ČTK Zmeškal.

Historie jedné kaple

Letos uplynulo 680 let od okamžiku, kdy král Jan Lucemburský povolil zřízení Staroměstské radnice. V roce 1348 se konšelé dohodli, že ve věži radnice zřídí kapli, která byla poprvé posvěcena roku 1381. Kaple v minulosti sloužila k bohoslužbám a významným událostem. V kapli bylo například ohlašováno obnovení městské rady a jednotliví radní tam také skládali přísahy. Bohoslužby se v kapli sloužily za zesnulé panovníky a rady.

Císař Josef II. nechal kapli v 18. století zrušit a stal se z ní sklad. V polovině 19. století začala obnova kaple, kdy byla v roce 1857 počtvrté vysvěcena. O 30 let později byla kaple upravena v duchu regotizace, vymalována a Mocker navrhl oltář. Nad kaplí byl zvon, který byl nejstarším zvonem v Praze i v Čechách, ale při požáru v roce 1945 se zřítil a částečně roztavil.

Co vše bylo během rekonstrukce Staroměstské radnice nalezeno se můžete podívat ve videu:V radniční kapli se koná bohoslužba jednou za rok. Vždy 5. května ve 12:33, tedy v dobu, kdy pražský rozhlas volal v roce 1945 o pomoc. Tato bohoslužba je sloužena za všechny oběti druhé světové války a především pražského povstání.