Pro mnohé milovaná hospůdka a oblíbené místo odpočinku, legendární nádražní restaurace v pražských Dejvicích neboli Dejvická nádražka, má nyní na kahánku. Kvůli zvýšenému nájemnému možná bude muset zavřít. Je přitom srdeční záležitostí nejen pro místní, proslulá je i v širokém okolí. V prostoru nádražky se také točilo i několik filmů, kupříkladu „Jedna kočka za druhou“ s Jiřinou Bohdalovou nebo „Prachy dělaj člověka“ s Tomášem Hanákem, Michalem Suchánkem a Ondřejem Vetchým.

Levný lokál

Na některé herce si pamatují i místní štamgasti, kteří se tu pravidelně scházejí: „Vzpomínám si na Bohdalovou, jak tady v devadesátých letech natáčela. Chodím sem už totiž dvacet let a je tu pořád levno. V okolí není žádná jiná taková hospoda. Nechtěl bych, aby ji přestavěli na nějaký hogo fogo, kde bude pivo stát padesát korun,“ říká Jarda Helebrant (76) a jeho kamarádi okolo přikyvují. Mají tu dokonce polici s vlastními půllitry. Lidé z okolí si tu hezky postaru čepují pivo do džbánků.

O kousek dál sedí Michael Mánek (68): „Je to jediná opravdová hospoda s venkovní zahradou pod stromy. Chodí sem všichni moji sousedi a je tu levně,“ říká o oblíbeném lokálu. A levně tu opravdu je. Kupříkladu lahvová limonáda stojí 15 korun, panák rumu 20 korun a grilovanou klobásu tu koupíte za 50 korun. Provozovatel Martin Ullmann (49), jenž ji má od počátku, tedy už téměř 30 let, se tu snaží udržovat genia loci sedmdesátých let. Proto nakupuje staré sklenice na pivo nebo dováží limonády od tradičních výrobců.

Nejasnosti o nájmu

Na svéráznou hospodu padl stín letos v lednu. SŽDC, která budovu v roce 2016 převzala od společnosti České dráhy reality, totiž provozovateli zvýšila nájemné. Podle Ullmanna ne zanedbatelně – téměř o 100 procent původní ceny. „Dříve vlastnily budovu České dráhy reality. Těm jsem také přispěl na opravu budovy pět milionů korun. Z té částky se pak odečítalo nájemné do roku 2016. Toho roku jsem pak podepsal se správou (SŽDC) novou smlouvu do roku 2022. Nájemné bylo podobné jako v předchozích letech a platil jsem ho každý půlrok. Ale v lednu 2018 jsem obdržel dodatek smlouvy číslo 4, který rapidně navyšoval částku za nájem. S tím ovšem nesouhlasím,“ vysvětluje Ullmann.

Petice za snížení nájmu

Podle mluvčí Správy železniční dopravní cesty Radky Pistoriusové měl podnik do 11. ledna 2018 snížený nájem, což byla jedna z podmínek platné smlouvy. Tato podmínka ovšem vypršela, cena podle ní tak odpovídá současnému stavu: „Výše nájemného vzejde vždy z veřejných soutěží. Odvíjí se od lokality pronájmu a cen v místě obvyklých, velikosti prostor, zda se jedná o nádraží před či po rekonstrukci a podobně,“ vysvětluje Pistoriusová původ nové částky.

Podle Ullmanna došlo k nejasnostem, protože při odkupu nádražní budovy nedostala SŽDC všechny dokumenty. Není podle něj ani zřejmé, kam zmizela zbylá částka z pěti miliónů. Provozovatel hospůdky je nadále otevřený dalšímu jednání a oceňuje velkou podporu místních. Stovky lidí totiž osobně přišly do lokálu a podepsaly petici. „V současné době je (nádražní restaurace) opět nucena čelit bezdůvodnému nátlaku ze strany pronajímatele s cílem neadekvátního zvýšení nájemného, které by mělo pro dejvickou nádražku a její zákazníky fatální, a není vyloučeno, že i likvidační dopad,“ stojí v textu petice.

Fotogalerie
35 fotografií