Hřiště se stoletou tradicí možná pohřbí nová zástavba. Fotbalový plácek už rok nehostí žádný klub. Přesto měl do budoucna sloužit jako místo pro sport. Odbor výstavby Prahy 6 však zvažuje jinou variantu. Měl by zde vzniknout komplex několika budov. S rozhodnutím nesouhlasí radnice, spolky ani místní.

Nepopulární stavební řízení započalo 20. února na Odboru výstavby Úřadu městské části Prahy 6: „Po obdržení žádosti zahájil Odbor stavební řízení, které v současnosti stále probíhá. Nesouhlas zastupitelů a občanů s navrženým záměrem nebrání projednání záměru v režimu řízení o umístění stavby. Pokud by stavební úřad z tohoto důvodu odmítal oznámit zahájení řízení nebo odmítal rozhodnutí ve věci, postupoval by nezákonně,“ osvětluje počátek řízení mluvčí Prahy 6 Ondřej Šrámek.

Proti rozhodnutí bylo možné se v určité lhůtě odvolat. Toho využili rezidenti bydlící v těsné blízkosti sportovního hřiště v rezidenci La Crone. Tu zkolaudovali teprve letos v květnu. Noví obyvatelé jsou překvapení a zásadně proti: „Je to pro nás šok. Nic jsme o tom nevěděli. Byty jsme kupovali kvůli hřišti a klidnému okolí. A najednou budeme mít pod okny parkoviště,“ rozčiluje se Zdeněk Groessl, jeden z bydlících a spoluzakladatel petice proti rozhodnutí.

Slavnější dny břevnovského fotbalu
Autor: Sdružení Tejnka

Nejhorší a nejagresivnější

S Odborem nesouhlasí ani místostarostka Prahy 6 Eva Smutná (TOP 09): „Odbor výstavby se k věci vyjadřuje z pohledu státu. Nikoliv úřadu a místních. Předložený záměr je v dané lokalitě zásadně neakceptovatelný. Patří jednoznačně k nejhorším a k nejagresivnějším,“ říká.

O budoucnosti hřiště se bude ještě jednat. Proti rozhodnutí se zastupitelé odvolají. Podle Marka Šálka ze sdružení Tejnka by byla hřiště věčná škoda: „Hrála se tady i druhá nejvyšší liga. Na Břevnově s fotbalem začínal Pavel Horváth. Jan Berger zde dokonce čutal do jednadvaceti let. Během své kariéry získal zlato na olympiádě v Moskvě a bronz na mistrovství Evropy,“ mluví o slavných odchovancích břevnovského plácku Marek Šálka.

Fotogalerie
8 fotografií