Současný majitel Perníkářky na svých webových stránkách popisuje dění na zahradě usedlosti. „Pravidelně přikrmujeme vyskytující se dva zajíce a sehnali jsme jim i sůl pro zvěř. Je hezké se občas na ně dívat. Přikrmujeme sýkorky, ale tyto jsou bohužel hubeny sojkami a strakami. Jako většina malých ptáků,“ uvádí na internetu. Zatímco ale rodina krmí zajíce, podoba historické stavby se nenávratně mění.

Usedlost Perníkářka pochází z konce 17. století. Z budov už zůstalo jen torzo. „Majitel si usmyslel, že si na místě postaví rodinný dům. Nemá nejmenší tušení, co vlastní, respektive vlastnil. Je velmi smutné, že se s požehnáním ministra strhne usedlost, která je v Praze málokde zachována,“ postěžovala si Blesku jedna z obyvatelek Marie Kuldová. Podle majitele bude jedinou významnější změnou nahrazení části vnitřních budov rodinným domem. Právě ty ale měly historickou hodnotu.

Nemá povolení?

Situace se nelíbí ani městské části. „Absolutně nechápu, proč se památková ochrana rušila. Části, které byly strženy, k usedlosti prostě patří. Exministr kultury Daniel Herman navíc sliboval, že areál o ochranu nepřijde,“ řekla místostarostka Prahy 6 Eva Smutná (TOP 09). Větší část již byla zbourána. Teď přišla na řadu stodola. „Na stavbu během úterý pošleme kontrolu. Z podnětů občanů máme podezření, že majitel nemá potřebné povolení,“ dodala Smutná.

Komplex Perníkářka byl jako kulturní nemovitá památka zapsán už v roce 1958. Nyní má památkovou ochranu pouze jedna budova z celého areálu. Ostatní části usedlosti o ni přišly před dvěma lety. Bývalý ministr kultury Daniel Herman nakonec zachování ochrany neprosadil. „Shledal, že chybí nějaký papír z původního zápisu, a usoudil, že to nebylo řádně zapsáno,“ vysvětlila Martina Dvořáková z odboru památkové péče ministerstva kultury. Více se ke zrušení památkové ochrany ministerstvo nevyjádřilo.

Fotogalerie
16 fotografií