Opuštěný ostrov Štvanice se opět po roce proměnil v obrovský piknik pro lidi bez domova. Sezení v kroužku okolo pár dobrot se ale nekonalo. Akce připomínala spíše hostinu v podobě grilovaného masa, domácích koláčů a chlebíčků a dalších dobrot, které si lidé bez příjmu dovolit nemohou.

»Vytržení z letargie a stereotypu«

Chceme jim dát něco bez toho, aniž by si to museli zasloužit. Jinde musí dát alespoň pětikorunu za jídlo, nebo se za polévku pomodlit. Chtěli jsme vytvořit něco, co je vytrhne z toho stereotypu, který zažívají na ulici,“ vysvětlovala Františka, proč před třemi lety poprvé uspořádala s přáteli tento dobročinný piknik. 

Akce rok od roku narůstá. A to nejen v podobě návštěvníků, kdy se na piknik letos vydalo bezmála 400 hladových krků, ale také organizací i firem, které chtějí přispět na dobrou věc. „Dnes jsme tady, abychom rozdali krmivo a vodičku proti blechám... A pak zejména informujeme o tom, že na konci září pořádáme hromadnou očkovací akci,“ prozradila Markéta z organizace Psí život.
Video
Video se připravuje ...

Na Štvanici bylo živo. Lidé bez domova zde piknikovali Eva Fornálová

Nejen jídlo

Středobodem akce už tak nebylo pouze jídlo. Na Štvanici mířili lidé i za oblečením, krmivem pro čtyřnohé chlupáče, za hygienickými pomůckami i lékařským ošetřením. „Ošetřujeme povrchové rány, zhmožděniny... Většinou přichází s tím, že by chtěli nějaká analgetika na bolesti, ale to je jediné, s čím jim tady nepomůžeme. A pak jsou tady takoví vtipálci, že přijdou s žádostí o utrhnutí hlavy,“ prozradila se smíchem Veronika Hadová z neziskové organizace Naděje.

A co na to ti, pro které byl piknik uspořádán? Dle usměvavých tváří, roztančeného parketu a talířů plných jídla, bylo znát, že se událost vyvedla. „Je to krásné gesto. Jídlo je božské,“ pochutnávala si Iveta na koláčích. „Je to nádherné odpoledne, ani déšť nám to nepřekazil. Bral bych to denně, to by byl život jako v pohádce,“ vtipkoval Karel, který si s ostatními lebedil s hromadou „dárků“ na trávníků. A není divu, že byli všichni spokojeni, na dobré skutky jsou lidé bez střechy nad hlavou zvyklí pouze v období Vánoc.

Fotogalerie
20 fotografií