Voda v Šeberáku je problematická dlouhodobě, loni v rybníce platil zákaz koupání prakticky po celou letní sezonu. Problémy se sinicemi má i Hostivařská přehrada, kde se i letos objevily. Hygienici nedoporučují se ve vodě koupat lidem, kteří jsou na sinice citliví.

Pražská hygienická stanice testuje vodu také na Džbáně, v motolském rybníce, v koupališti Divoká Šárka a biotopech v Radotíně a na Lhotce. Všem těmto koupalištím udělili známku jedna, tedy nejlepší možnou. Šeberák obdržel naopak známku pět čili nejhorší možnou.

Hrozí zdravotní komplikace

Sinice obsahují látky, které mohou vyvolat vážné alergické reakce. Podle citlivosti se mohou u koupajícího objevit vyrážky, zarudlé oči, rýma i dýchací obtíže. Produkují také toxiny, při velmi vážné otravě může podle hygieniků dojít i k trvalému poškození jater. Ke množení organismů přispívá teplé počasí.

Zbylé vodní plochy bez problému

Koncem letošního června se po šesti letech znovu otevřelo koupaliště Lhotka. Radnice Prahy 4 tam vybudovala areál s biotopovým koupalištěm. Průměrná denní návštěvnost od otevření je podle informací městské části zhruba 700 lidí. Voda v koupališti se čistí mechanicky a biologicky v regeneračních nádržích simulujících čištění vody v přírodě.

Letošní koupací sezona oficiálně začala 30. května. V Praze hygienici sledují pět přírodních koupališť, a to Lhotku, Šeberák, Motol, Džbán a Hostivař, dále koupaliště s přírodním čištěním vody Radotín a betonovou nádrž Divoká Šárka. Kvalitu vody hygienici hodnotí každý druhý týden až do závěru sezony 1. září na stupnici od jedné do pěti. Až na Šeberák jsou všechny v pořádku, i když Hostivař s výhradami.
Fotogalerie
4 fotografie