„Máme zničené centrum města,“ zoufají si už od včerejšího dne někteří Pražané. Na náměstí Republiky se objevila tlustá bílá čára napříč celým prostorem. V odstupu několika metrů se nachází malůvka přeškrtnutého kola s časovým rozmezím, odkdy dokdy se zde nesmí na těchto dopravních prostředcích projíždět.

Počmárané i Staroměstské náměstí

Na začátku týdne Technická správa komunikací (TSK) začala na popud městské části Prahy 1 rozmísťovat dopravní značení informující cyklisty o omezení. Aby bylo značení ještě více viditelné, na náměstí Republiky, Staroměstském náměstí a v Celetné ulici teď pod nohama spatříte svítivé bílé čáry.

V tuto chvíli je realizována obousměrná úprava pro cyklisty v ulici Jungmannova a na většině míst v okolí pěších zón a postupně se vyznačují další lokality. Jedná se o desítky úprav na stávajícím dopravním značení,“ sdělila mluvčí TSK Barbora Lišková. Další čáry by měly přibývat až do konce července. 

Vodorovné dopravní značení má šířku čtvrt metru. Symbol přeškrtnutého kola zabírá rozlohu jednoho metru a časový údaj půl metru. „Rozměry vodorovného dopravního značení  jsou takto požadovány od městské části Praha 1 a jsou v souladu s projektovou dokumentací,“ sdělila pro Blesk.cz Lišková.

Video
Video se připravuje ...

TSK nyní barví dlažbu nejen na náměstí Republiky Eva Fornálová

»Počkejte, až to zaschne«

Praha 1 naznačuje, že jsou výkřiky Pražanů přehnané. „Dopravní značení na náměstí Republiky, které je tak emotivně vnímáno, skoro ještě nezaschlo, tedy vydržte alespoň pár dnů,“ vzkazuje naštvaným místním mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková. „Toto označení je dáno dopravní normou, aby splňovalo pravidla pro daný záměr,“ dodává, že se nejedná o žádný vandalismus městské části, jak zaznívá ze vzkazů rozhořčených lidí. 

Co na to památkáři?

Bílý nátěr se památkářům zdá nevhodný. „Bílá barva poutá pozornost a potlačuje charakter dlažby, který je pro centrum Prahy typický. Z fotografie je patrné, že nerespektuje jednotlivé prvky uličního interiéru. Jeho umístění je voleno čistě technicistně. Pro památkovou péči představuje negativní zásah, který by jistě šlo navrhnout citlivěji,“ hodnotí počin Jiří Skalický, ředitel Odboru památkové péče hlavního města Prahy.

Primátorka je také proti

Stejně jako památkáři a Pražané reaguje i primátorka hlavního města Prahy Adriana Krnčová (ANO). Ta v dopise vyzývá starostu Prahy 1 Oldřicha Lomeckého (TOP 09) k přepracování. „Žádám, abyste se se svými experty znovu poradili a našli nový a lepší způsob, který nebude narušovat estetiku náměstí Republiky, a následně mě o tom způsobu neprodleně informoval," vyzvala primátorka starostu Lomeckého v dopisu.

Omezení cyklistů v historické části Prahy platí od července na popud Prahy 1, která se tímto krokem rozhodla chránit chodce před srážkou s kolem. Nově vzniklé omezení se vztahuje i k ulici Na Příkopě, kterou musí cyklisté objet Jindřišskou a Panskou ulicí směrem na Ovocný trh. Směrem na západ zase objížďka povede Vodičkovou a Lazarskou ulicí a dále na Národní třídu. 

Takto nevkusné provedení zákazu je projevem zpupnosti městské části Praha 1. Zvlášť směšné je to na náměstí Republiky, kde se takto zakazuje jezdit cyklistům v tramvajových kolejích a kudy denně projedou stovky aut. Když odhlédnu od nesmyslnosti celé věci, tak si rozhodně dovedu představit, že se tyto čáry udělají méně výrazným způsobem. Na řadě míst nemusí být vůbec, protože svislé značení je jednoznačné,“ vyjadřuje se k situaci Vratislav Filler za spolek Auto*Mat, který dlouhé měsíce aktivně bojuje za zrušení zákazu.

Fotogalerie
12 fotografií