„V ulici Masná na Praze 1 došlo k masivnimu úniku plynu. Na místě probíhá evakuace přilehlých domů a z důvodu zajištění průjezdu hasičů policisté uzavřeli dopravu i v okolních ulicích,“ informovali ve čtvrtek po osmé večer pražští policisté. Z domů v Masné ulici evakuovali přibližně 500 obyvatel, několik z nich využilo evakuační autobus, jejž přistavil Dopravní podnik.

Zdravotníci na místě ošetřili pět lidí, kteří se lehce nadýchali plynu - matku s dítětem a tři zasahující policisty, uvedl mluvčí policie Jan Rybanský. Nikdo z nich ale nemusel být převezen do nemocnice, potvrdila mluvčí zdravotnické záchranné služby Jana Poštová.

Plyn začal unikat z výkopu při rekonstrukci plynovodu v Masné ulici, podle mluvčího Pražské plynárenské Miroslava Vránka únik zřejmě způsobila prasklá spojka připojující uzávěr a potrubí. 

Policie po dobu zásahu uzavřela ulice Revoluční, Benediktskou a Dlouhou, od plynu bylo odpojeno asi 20 domů. „Ve 22:55 hodin se podařilo plyn uzavřít, hasiči opakovaně prováděli měření koncentrací ve všech přilehlých objektech a ve 23:03 byl obnoven veškerý provoz v ul. Revoluční,“ informovala mluvčí hasičů Kateřina Suchánková. „Věc šetří policie a zmíněný díl má k dispozici. Konečné závěry v tuto chvíli ještě nemáme,“ doplnil mluvčí Pražské plynárenské Vránek. Policie zatím bližší informace k vyšetřování nezveřejnila.

Fotogalerie
10 fotografií