Zaprášená žlutá ocelová konstrukce ve Slánské ulici v Řepích půjde v následujících týdnech k zemi. Protihluková stěna už dlouhodobě žádný hluk nezachytávala. V roce 2015 přišla o skleněné tabule a zvuky dopravy se volně šířily do okolí. Městská část si dokonce zaplatila nezávislé měření hluku, z nějž vyplývalo, že hlukové limity jsou  překračovány.

Kvůli špatnému technickému stavu ji pravidelně kontrolovali statici. Báli se, že se ještě může zhoršit. Stěna byla diskutovaným tématem i na úřadě: „Když jsem nastupoval do úřadu kolem roku 2011, už byla v havarijním stavu. Intenzivně jsme to řešili, ale byl tam problém s vlastnictvím. Dopravní podnik a Technická správa komunikací se nemohly dohodnout, komu objekt patří,“ říká Martin Marek (ODS), místostarosta Prahy 17. Nyní už je jasné, že do konce srpna bude konstrukce srovnaná se zemí.

Rychlá demolice

V pondělí 2. července si žlutou konstrukci prohlédli odborníci a rozvrhli harmonogram demolice. Během dvou následujících dnů pak dělníci bleskově uštípali a odbrousili jednu stěnu konstrukce. Zároveň pomocí hydraulického zvedáku nakládali uřezané ocelové části do náklaďáků a odváželi je pryč.

Video
Video se připravuje ...

Jak se demoluje protihluková stěna. Jiří Marek

V následujících dnech budou odstraňovat zapuštěné pilíře a dělat drobné práce. Podle stavbyvedoucího z firmy OHL ŽS, a.s., ještě nikdy nelikvidovali takovou atypickou stavbu a práce jdou překvapivě dobře. Největší oříšek je zavedení náhradního světla. Doposud bylo elektrické vedení spojené, nyní ho musí rozdělit na poloviny. Ty pak budou podle průběhu demoličních prací zapínat. 

Nová stěna

Starou protihlukovou konstrukci mají nahradit dvě krajní stěny a jedna středová. Novinkou bude „tichý“ asfalt, v daném úseku také „vyrostou“ nové měřiče rychlosti. Kromě toho vznikne nový přechod a zachová se stávající podchod. Přibude též izolační zeleň a napojení na stávající cyklotrasy. „Jak je z řečeného patrné, nejedná se o pouhou náhradu stávající stěny, ale v projektu je řešeno celé území,“ hodnotí budoucí projekt Barbora Lišková, mluvčí Technické správy komunikací hlavního města Praha.

V brzké době by se mělo vypsat výběrové řízení na firmu, která bude novou protihlukovou stěnu stavět. Podle odhadů by stavba nové protihlukové stěny měla začít ke konci roku 2018. Stavební práce by měly trvat 8 až 10 měsíců. Konečná cena vzejde podle mluvčí pražské Správy technických komunikací z nabídek firem. Během července a srpna je ve Slánské také částečné omezená doprava.

 

Fotogalerie
20 fotografií