Letní prázdniny jsou podle statistik nejkrizovějším obdobím na silnicích. Loni na tuzemských cestách zemřelo 101 lidí, což bylo dosud sice nejméně, ovšem i přesto byly dva měsíce prázdnin a červen nejtragičtějším obdobím celého roku. To se bohužel potvrzuje už nyní.

První prázdninový víkend se v Praze stal tragickým minimálně pro jednoho účastníka nehody v Kamýcké ulici. Vůz, který převážel pět lidí ve věku od 19 do 25 let se totiž nabouralo s motorkou, v důsledku čehož skončil v příkopu. Zatímco řidič motorky vyvázl bez zranění, ostatní to štěstí neměli. Čtyři cestující ve vozidle skončili se svými zraněními v nemocnici, jeden bohužel nepřežil, jak informoval ČTK mluvčí Policie ČR Jan Daněk.

Nehody byly i mimo Prahu, často je na vině alkohol

Sobotní i nedělní nehody si na českých silnicích vyžádaly po dvou obětech, v sobotu ale stoupl počet těžce zraněných na 11. V meziročním srovnání byly počty nehod a těžkých zranění zhruba stejné. Vyplývá to z policejních statistik.

Ředitel dopravní policie Tomáš Lerch v neděli upozornil na zvýšení počtu nehod pod vlivem alkoholu. „Jenom za první dva dny, tedy pátek a sobotu, jsme zaznamenali 45 dopravních nehod, u kterých je podezření na alkohol, což je poměrně vysoké číslo,” uvedl Lerch. Loni to bylo za celé tři dny 42 nehod. Jinak podle něj vývoj prvního prázdninového víkendu nevybočoval od jiných víkendů pro toto období.

V pátek policie evidovala celkem 321 dopravních nehod, loni to bylo 339. Roční průměr se pohybuje kolem 280, přičemž pátky bývají vždy nadprůměrné. V sobotu počet nehod klesl na 216 a v neděli na 211. Na 748 nehod za letošní prázdninový víkend připadá 24 těžce zraněných.