Před několika dny přijela odchytová služba na oznámení ke kontejneru na nápojové kartony v Praze 10. A našla v něm dvoumetrovou krajtu. Zvíře bylo nemocné a v tak zuboženém stavu, že se ho nepodařilo zachránit. „Bohužel velmi často se k nám do útulku dostávají odhozená zvířata ve velmi zbědovaném stavu, majitelům se zřejmě nechce investovat do veterinární péče a zvířete se raději zbaví. Nechápu to, takhle se zbavit svého zvířecího kamaráda a společníka,“ říká vedoucí Útulku pro opuštěná zvířata a odchyt v Praze-Troji Václav Steinbauer.

Vcházíme do areálu trojského útulku a všude se ozývá hlasitý psí štěkot. V současnosti je tady kolem 100 psů, celková kapacita je až 200 zvířat. Vedoucí nás provází jednotlivými halami, většina psů nás zdraví nadšeně a přátelsky a vrtí ohonem. Dozvídáme se, že útulek má skoro 90procentní úspěšnost ve vydávání zvířat, většina se do dvou týdnů vrací ke svému majiteli, případně dostanou nového páníčka. Měsíčně přijímá útulek až 250 psů!

Procházíme halami, o psy je zjevně dobře postaráno, chybí jim jediné: domov. „Dostanou u nás první poslední, ale domov u majitele nedokážeme nahradit,“ říká vedoucí útulku.V kójích převažují kříženci, jsou tady ale i zvířata takzvaně s papíry, od malých čivav po velké dogy. „Denně zavíráme útulek pro veřejnost v 17 hodin a pak dáváme na naše internetové stránky, která zvířata se budou příští den od devíti hodin ráno vydávat, protože jim skončila karanténa. Ze zákona máme lhůtu 4 měsíce, a když se v té době majitel nepřihlásí, můžeme pejskovi hledat nový domov,“ říká Václav Steinbauer. 

Fronty a rvačky

Podle jeho slov, »v jakém pořadí pak ráno lidé přijdou, tak psy dostanou«. „Stává se poměrně často, že když se vydávají atraktivní psi, především menších ras, třeba čivavy, je před branou útulku fronta třeba už od půlnoci. A několikrát se stalo, že se zájemci ve frontě porvali. A museli jsme volat strážníky, aby to tu srovnali,“ říká vedoucí útulku. Nové páníčky podle něho najdou i starší psi, protože senioři často dávají právě takovým přednost.

Do útulku se dostala také želva.
Autor: Blesk:TONDA TRAN

Zvíře z útulku rozhodně nevydají každému. Když se pracovníkům zájemce nezdá, působí agresivně nebo že jede v drogách či alkoholu, tak zvíře nevydají. V útulku jsou jednak zvířata odchycená, ale i zabavená majitelům kvůli týrání nebo umístěná z důvodu hospitalizace či úmrtí majitele, případně jeho nástupu do vězení: „Je smutné, že právě tito lidé, co jdou na několik let do vězení, nedávají souhlas s umístěním psa novému majiteli, a psi se tak nového pána už nedočkají…“ 

Zadarmo nejsou

Zvířata nejsou vydávána podle Steinbauera zadarmo, ale zájemci musí uhradit poplatek v řádu několika stovek korun za veterinární ošetření a vakcinaci. „A je to také určitá pojistka proti tomu, aby si tak někdo nechtěl opatřit třeba maso na oběd…“ říká vedoucí. Zvláštní kapitolou jsou zvířata, která tady čekají na vyřízení dědických řízení. Dědici totiž většinou chtějí jen majetek po zemřelém. A berou si zvíře až po vyřízení dědictví, což je někdy až po třech letech.

A jak má postupovat majitel, který své zvíře nezvládá, nemůže se už o něj kvalitně starat nebo je na něj alergické dítě? „Nejlepší je, když nám pošle fotku zvířete s podrobným popisem, co a koho má či nemá rád. Když máme tyto údaje s fotkou, tak se většinou zvířata rychle umístí k novým majitelům,“ říká Václav Steinbauer. 

Pokud se majitel zbaví zvířete a vyhodí ho na ulici, má z toho pak opletačky se zákonem a hrozí mu postih. Majitelé se dohledávají podle čipování a záznamů u zvěrolékařů.

Psí kadeřnictví

Psi i další zvířata najdou v útulku nejen ubytování, ale mají tady i špičkovou veterinární péči, moderně vybavenou ordinaci a laboratoř. Operační sektor je vybaven například inhalační narkotizační jednotkou, operační lampou včetně sterilizátoru na chirurgické nástroje. „Máme tady i stříhárnu psů, kde pracují lidé s příslušným certifikátem. Umyjeme psy, vyfénujeme, načešeme. Fénu se ale někteří psi bojí, tak máme vysoušecí box, kde se jim to líbí,“ říká Steinbauer. Na každé zvíře vedou kartu se záznamy, fotkou, co se s ním udělalo, v jakém stavu do útulku přišlo. V obou útulcích pracuje dohromady 45 lidí. V tom trojském připadá na jednoho ošetřovatele 30 psů. 

Fotogalerie
19 fotografií