Dříve krásná vilová čtvrť, kde by leckdo chtěl bydlet. To už dnes bohužel neplatí. Nejen, že tudy vede velmi rušná silnice V Holešovičkách, ale život tu místním také kazí dva obrovské reklamní poutače, které jim v noci svítí do oken.

„Bydlíme v ulici Na Truhlářce, která je přímo naproti nim. Svítí nám přímo do jedné z ložnic. Nejen, že září, jeden dokonce i bliká,“ stěžuje si jedna z obyvatelek Vladimíra Marianovská (55), která pracuje jako inspektorka zeleně ve Stromovce. „Nemyslím si, že tohle patří do obydlené části Prahy. Nikdo se nás na nic neptal,“ dodala. 

Vladimíra Marianovská není z billboardů nadšená - svítí jí totiž přímo do oken.
Autor: Michal Protivanský, Martin Sekanina

Zmizet nemusí

„My jsme starousedlíci. Bydlíme tu celý život a velmi nás to obtěžuje. Dům máme hned vedle, takže nám to na pozemek svítí asi nejvíc,“ řekla Blesku obyvatelka, která nechtěla být jmenovaná. Neúnosnou situaci začal řešit i spolek Holešovičky pro lidi. „Reklamní poutače vadí vesměs všem lidem v Holešovičkách, protože vilová čtvrť jde do kopce.

Osvětluje tak i několik kilometrů vzdálené domy,“ řekl Blesku předseda spolku Michal Trník (35) a dodal: „Ulice V Holešovičkách není vedena jako dálnice, proto billboardy zmizet nemusí.“ Spolek nyní čeká na dokumentace ohledně povolení. Radnici dokonce nabídl, že nájem za billboard do roku 2019, kdy končí nájemní smlouva, zaplatí. Poté by ale chtěl okamžité odstranění obou poutačů.

Černá stavba?

„Obě stavby byly řádně umístěny územním rozhodnutím dne 22. září 2008 a povoleny souhlasem s provedením ohlášené stavby ze dne 2. prosince 2008,“ uvedla mluvčí Prahy 8 Marcela Voženílková s tím, že polepová plocha s nasvětlením byla za světelnou obrazovku dodatečně povolena v roce 2010. Trník má však velké podezření, že druhý billboard, který je „jen“ podsvícený, je postaven nelegálně. „Žádal jsem o dokumenty spojené s povolením stavby, které úřad dosud nenašel,“ řekl. Otázky Blesku městská část nezodpověděla. „Pro tuto chvíli nemáme více detailů ke sdělení,“ dodala Voženílková. 

Závada odstraněna

Kvůli zvýšené intenzitě svítivosti reklamních zařízení byly v dubnu tohoto roku provedeny dvě kontroly, během nichž byla objevena závada na kartě, která automaticky ovládá intenzitu svítivosti. Porucha byla následně opravena. I tak billboardy nadále ruší místní obyvatele.

Musí zmizet!

„Jsem pro odstranění všech billboardů, protože rozptylují řidiče. Až 50 % času totiž věnují pozornost něčemu jinému, než je řízení vozidla. Světelné poutače jsou podle mě nejhorší, nutí diváky ke sledování. Navíc zhoršují schopnost vidět, protože oslňují,“ vysvětlil Blesku dopravní expert Roman Budský. 

Může ovlivnit zdraví!

„Pokud je intenzita svítivosti stejná jako veřejné osvětlení, je to v pořádku. Na takové světlo jsme totiž adaptovaní. Pokud je ale znatelně vyšší, znekvalitní to lidem spánek. Celkově to pak může narušit duševní pohodu,“ vysvětlila Blesku dopravní psycholožka Vlasta Rehnová.

Fotogalerie
11 fotografií