Memorandem vláda umožňuje Uberu podnikat i bez povolení, která ostatní podnikatelé a živnostníci musejí mít, řekl Pelikán. O tom chtějí taxikáři s Babišem jednat. „Budeme chtít, aby po nich (Uberu) požadoval okamžité plnění podmínek, okamžité plnění zákona 111. Řidiči, kteří nesplňují zákon 111, nemají nabízet služby, tudíž chceme, aby jim nebylo umožněno tyto služby provozovat, dokud si nevyřeší všechny potřebné dokumenty," uvedl mluvčí Sdružení českých taxikářů Lukáš Pelikán. Pokud podmínky nesplňují, měli by být řidiči Uberu přísněji trestáni, dodal. 

Taxikářům se nelíbí, že vláda podle nich dala memorandem Uberu ústupky. Kritizují mimo jiné, že řidiči Uberu budou moci nadále jezdit bez taxametrů. Uber a další podobní přepravci, například Taxify, účtují své služby přes aplikace v mobilním telefonu. „Nerozumím tomu, proč vůbec je sepsáno nějaké memorandum s firmou, která tady několik let porušovala zákon a teď na základě toho, že něco slíbí, by jim mělo být odpuštěno," podotkl Pelikán. Zástupce Sdružení českých taxikářů na schůzku vedl jeho předseda sdružení Petr Polišenský.

Memorandum je »paskvil« 

V pondělní podepsaném memorandu se firma zavázala ke zřízení českého živnostenského oprávnění, které jí zatím schází. Řidiči Uberu budou také muset splňovat podmínky pro běžné taxikáře včetně licence či zkoušky z místopisu. Firma rovněž slíbila, že bude státu poskytovat data o jízdách řidičů kvůli výběru daní a zajistí zavedení elektronické evidence tržeb. Sdružení českých taxikářů však označilo memorandum za paskvil, protože podle něj Uber stále nebude podléhat přísným podmínkám jako taxikáři. Proto Sdružení vyzvalo k dvouhodinovému protestu v Čestlicích, jenž měl začít v pátek ráno v 05:00. 

Zákazníci Uberu podle mluvčí firmy zjistí cenu za přepravu při zadání cílového místa. „Provedli jsme již řadu změn a investic do modelu, kterým operujeme zde v Praze, abychom naplnili požadavky všech zúčastněných stran. V aplikaci jsme již provedli řadu změn, abychom zajistili, že splňuje požadavky z memoranda. Například jsme již zavedli pevně stanovenou cenu, takže cestující přesně předem ví, kolik zaplatí. Na dalších technických úpravách v aplikaci intenzivně pracujeme,” dodala uvedla mluvčí Uberu Miroslava Jozová.

Taxikáři však oponují. „Výsledek je takový, že jsme panu premiérovi sdělili ty věci, které jsou trochu jinak, než co Uber slíbil. Pomocí aplikace Uberu jsme mu tady ukazovali, že Uber vlastně nedodržuje jeden z bodů memoranda, ke kterému se zavázal. To znamená předem stanovenou cenu. I v aplikaci Uberu jako zákazník ve chvíli, kdy si objednáváte, máte napsáno upozornění, že cena se může lišit,” řekl mluvčí SČT Lukáš Pelikán. Pro tuto chvíli taxikáři odložili všechny protesty a rozhodnou se podle vývoje situace.

Fotogalerie
25 fotografií