Mladíci útočili v červnu, červenci a pak v prosinci. Postupovali vždy podobným způsobem. Nechali se naložit náhodným řidičem taxislužby a odvézt na odlehlé místo v Opavě. „Když přijeli na místo, muž sedící vzadu chytl řidiče taxislužby do »kravaty« a pachatel sedící vedle řidiče pod pohrůžkou zabití nožem ho začal šacovat,“ popsal vedoucí 1. oddělení obecné kriminality územního odboru Opava Adam Suchánek.

Policisty překvapil motiv pachatelů, kteří podle nich vypověděli, že si přepadení chtěli zkusit. „Chtěli jsme zjistit, jaké to je, mít v ruce nůž a přepadat. Toužili jsme prostě prožít si nějaké dobrodružství,“ přiznali se kriminalistům ke třem loupežím dva mladí lupiči.

Řidiče bodli pětkrát

Poprvé si lupiči odnesli tři tisíce, podruhé odešli s prázdnou. Potřetí ukradli taxikáři klíče, aby je nemohl pronásledovat. „Spolujezdec bodl řidiče pětkrát nožem do hrudi a zranil jej,“ uvedl Suchánek.

„Jen díky aktivní obraně toho řidiče taxislužby a řekl bych fyzické převaze nedošlo k vážnějšímu zranění,“ dodal Suchánek. Při útěku pak ještě jeden z pachatelů křičel na druhého, aby vytáhl zbraň a řidiče zastřelil! Zda zbraň mladíci skutečně měli, se ale nepodařilo prokázat.

Přepadení taxikářů je ojedinělé nejen v Opavě, ale i na celém severu Moravě. Celkem mladí lupiči způsobili škodu zhruba 3000 korun, peníze utratili za běžné věci, například oblečení a cigarety.

Policisté zatkli oba mladé delikventy až téměř po roce, pachatelé spolupracují a k činům se doznali. Soud nevyhověl návrhu policie a mladíky nevzal do vazby. Hrozí jim až 10 let vězení.