Na jezdicí schody se čekalo tři roky od otevření nové stanice, přesto jsou ale menší, než obvykle, a to o 20 centimetrů. Během pátečního dne to však lidem cestu do metra nebo na letiště nezkomplikovalo. Fronty se tu tvořily jen výjimečně. Problém nakonec neměly ani maminky s kočárky nebo lidé s velkými zavazadly - 80centimetrová šířka zvládla pojmout i objemnější kufry.

Přesto ale cestující trápí budoucnost eskalátorů. Není totiž jisté, že provoz zůstane oboustranný. „Během pátku došlo ke spuštění eskalátorů ve zkušebním provozu. Jejich dostavba byla zahájena v listopadu loňského roku. Vycházíme tak vstříc požadavkům cestujících, kteří tuto stanici využívají při cestě na Letiště Václava Havla,“ uvedla pro Blesk.cz mluvčí DPP Aneta Řehková.

„Lepší než pěšky“

Nicméně většina cestujících oceňuje, že na místě jsou konečně jezdící schody a nemusí tak vynášet svá zavazadla. „Jsem velice rád, že jsou tu konečně eskalátory jako jinde po Praze. Myslím si, že to hodně lidem usnadní cestu, ale nechápu, proč tu už nebyly eskalátory od začátku,“ podivuje se Jan Novotný (25).

Nosiče tu tak nahradili informátoři, kteří radí lidem, jak se dostat na autobusy nebo vlakové nádraží na povrchu. Je ale možné, že s výstavbou není konec. Vedení hlavního města zvažuje vybudovat další eskalátory u stanice metra, odkud lidé jezdí na letiště. Vzniknout by mohly u výstupní zastávky. „Uděláme nyní anketu mezi cestujícími, zda jim tam chybí. Když nám řeknou, že ano, zadám na začátku května vybudování i těchto eskalátorů,“ řekl radní pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD).

Na Veleslavíně cestující výhradně přestupují na autobusovou linku 119 směřující a Letiště Václava Havla v Ruzyni. Původně tam přestupní terminál nebyl plánován, nakonec tehdejší vedení města rozhodlo, že trasa metra A bude končit u nemocnice v Motole a směrem k letišti už nepovede.
Fotogalerie
16 fotografií