Studentský pochod se odehrál přesně před 70 lety, 25. února 1948. Průvod zhruba 7 tisíc lidí vyrazil od Českého vysokého učení technického (ČVUT) z Karlova náměstí na Hrad. Cílem studentů bylo požádat prezidenta Edvarda Beneše, aby neustupoval komunistům.

V horní části Nerudovy ulice však na studenty čekala bezpečnost a lidové milice, které je tvrdě zastavily. Na místě se dokonce mělo střílet. Události připomíná pamětní deska pod Hradem, kde se dnes sešli akademici, politici a studenti, aby si tehdejší dění připomněli.

„Přijel jsem do Prahy na konec průvodu. Když jsem vystoupil na Malostranském náměstí na schody u kostela, už se nic nedělo. Viděl jsem, jak se nějaký silný hoch oháněl značkou a jak ho někdo od bezpečnosti či milicionář udeřil pažbou do hlavy. Padl pak na zem. Nastal zmatek a někoho postřelili. Já slyšel dvě rány. Prý byl výstřel jen jeden. Někdo tvrdí, že byly tři," zavzpomínal na události místopředseda Konfederace politických vězňů František Šedivý.

Na Hradčanech se vzpomínalo na studentský pochod proti komunistům, který proběhl přesně před 70 lety.
Autor: ČTK/Šimánek Vít

Studenti se před 70 lety dle slov rektora ČVUT Vojtěcha Petráčka postavili tlaku tehdejší doby a šli proti proudu událostí. Předseda studentské komory Rady vysokých škol Michal Zima věří, že pokud by někdy došlo k vyhroceným situacím, stali by se studenti opět strážci demokracie.

Dle senátora Tomáše Grulicha (ODS) je nutné si události kolem únoru 1948 neustále připomínat. „Lidskou paměť nelze zničit. Svobodu lze potlačovat, ale ne potlačit. Ztráta hodnot přichází pomalu a nenápadně,“ uvedl na pietní akci Grulich. Dnešní symbolický pochod účastníci akce zakončili na Hradčanském náměstí, u sochy prezidenta Masaryka položili věnce.

Nedaleko piety ke studentskému pochodu se u Hradu sešli další aktivisté v rámci akce „Dost bylo vítězných únorů“. Skupina před Matyášovou bránou rozvinula transparent s výzvou, aby lidé ve volbách přemýšleli, komu dávají svůj hlas.

Fotogalerie
5 fotografií