Pieta uspořádaná v předvečer výročí komunistického převratu se snažila varovat občany České republiky před návratem nesvobody slova a omezováním osobní svobody. Právě proto na pódiu na Staroměstském náměstí vystupovali nejrůznější hosté, kteří sdíleli s příchozími své životní osudy, které poznamenal komunistický režim.

Mezi řečníky ale nebyli pouze ti, kteří zažili komunismus u nás v Česku. „Přeji si, abychom tady nepřišli o svobodu. Nenechme, aby naše děti o to základní právo jednoho dne přišly,“ vyzývala Than Mai, která původem pochází z Korey, odkud emigrovala do Čech. 

Video
Video se připravuje ...

Vyprávění o komunistickém režimu ve Vietnamu, kde Than Mai žila. Eva Fornálová

Nezapomínejme!

„I přestože je tak nepřívětivě počasí, jsme se sem vypravili jako celá rodina, abychom zapálili svíčky jako akt vzdání úcty těm, které komunisté zničili. Je škoda, že na to řada lidí zapomíná,“ řekla Markéta, která se následně společně vydala s průvodem vstříc Národní třídě, kde totalitní režim zase padl.

Akce nebyla uspořádána den předem jen tak náhodou. „Vžíváme se do situace, kdy lidem tehdy zbývalo pár hodin poslední svobody,“ řekl Petr Marek z platformy Bez komunistů.cz, která akci uspořádala.

Fotogalerie
24 fotografií