Bohoslužba na závěr festivalu Mene Tekel byla krom obětí totalitních režimů vedena také za křesťany, kteří v současné době čelí pronásledování v různých koutech světa, například v Číně, Iráku nebo v afrických zemích. Závěrečný projev na bohoslužbě pronesl nigerijský arcibiskup John Onaiyekan.

Ten přiblížil problémy, kterým čelí křesťanská církev v Africe. Duka pak dodal, že ve světě jsou místa, kde lidé pro svou víru umírají. „Chtěl bych, abychom nezapomínali za to, že na naší planetě je mnoho míst, kde lidé pokládají životy za svoji víru, svobodu a skutečně důstojný život,“ řekl mimo jiné.

70 let od komunistického převratu

„Jako bychom chtěli zapomenout, popřít a pošlapat všechny ty skutečnosti, na kterých vyrostla naše svoboda po roce 1989,“ hodnotil kardinál Duka situaci v Česku 70 let po komunistickém převratu v roce 1948. Duka v neděli zavzpomínal oběti režimu, a ocenil duchovní sílu těch, které útlak nezlomil a nezradili své blízké. „Přeji všem, abychom dokázali projít životem s čistým svědomím,“ podotkl kardinál.

Festival věnovaný protiprávnostem totalit

Festival Mene Tekel, který bohoslužba zakončila, trval v Praze týden. Organizátoři chtějí jeho prostřednictvím připomínat historické mezníky Česka i dalších evropských států a přinášet svědectví o protiprávnosti totalitních režimů. Koná se tradičně v době výročí komunistického puče z roku 1948. Jeho součástí jsou výstavy, semináře i další veřejné akce.

Fotogalerie
6 fotografií