Po dvou protestních jízdách v centru čeká Prahu další, tentokrát zřejmě na letiště. „V neděli večer jsme měli koordinační poradu, vypadá to, že pojedeme na Letiště Václava Havla, řekla Karolína Venclová, mluvčí asociace taxikářů. Otázkou nadále zůstává forma protestů. Organizátoři diskutují mimo jiné o jízdě ve smyčce, ale například i o blokádě, kterou však Venclová aktuálně nepovažuje za nejpravděpodobnější variantu.

Taxikáři ve čtvrtek a v pátek stovkami vozidel zpomalovali několik hodin dopravu v centru Prahy, dopravní situaci však zásadně nezhoršili. Podle organizátorů se protestu účastnila v pátek tisícovka vozů, magistrát jejich počet odhadl na polovinu. O den dříve podle organizátorů dorazilo na 2000 vozidel, magistrát udával číslo kolem 1400.

Takto vypadala stávka u letiště v loňském roce:

Proti Uberu po dvou letech

Řidiči taxi o alternativních přepravních službách tvrdí, že jde o nekalou konkurenci. Vadí jim, že řidiči Uber nemají auta evidovaná jako vozidla taxislužby, nemají taxametry a nesplňují zákonné požadavky pro taxikáře. „Neprotestujeme proti aplikacím, ale proti nelegálním řidičům,“ uvedla dále Venclová. Uber své služby označuje za spolujízdu v rámci sdílené ekonomiky.

Protestující taxikáři si přejí mluvit s ministry a premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO). Tiskový odbor úřadu vlády v neděli odpoledne uvedl, že Babiš pozvání dosud nedostal. Venclová řekla, že k němu přistoupí oficiální cestou v pondělí.

Fotogalerie
38 fotografií