Povinnost vytvořit spádové obvody pro mateřské školy určila obcím novela školského zákona, kterou v květnu 2016 schválili poslanci. Více než jeden spádový obvod zavedly z velkých městských částí pouze Praha 10 a Praha 5. První z nich svůj postup po kritice ze strany rodičů přehodnotila. Obyvatelé Prahy 10 budou moci dítě přihlásit do libovolné školky v městské části, uvedl v tiskové správě mluvčí Prahy 10 Vít Novák.

Elektronický předzápis

Radnice také zavádí možnost předzápisu elektronickou formou, kdy na počítači vyplní dotazník a vytištěný jej pak přinesou k zápisu. „Rodičům ušetříme přinejmenším jednu cestu do školky. Zároveň ale budou veškeré informace o zápisu dostupné online, což, alespoň doufáme, všem usnadní také orientaci v tom, co všechno je nutné k zápisu donést a kdy,“ uvedl radní Prahy 10 Ondřej Počarovský. Souviset s tím budou i dny otevřených dveří školek, pro lepší přehled rodičů.

Novela zákona pošle do školek i dvouleté děti

Dosud měly na místo ve školce nárok pouze pětileté děti a obce spádovost určovat nemusely. Novela školského zákona zavádí postupně nárok na místo v mateřské škole pro čtyřleté, tříleté i dvouleté děti. Pětileté mají školku povinnou.

Při loňském zápisu neměly větší městské části problémy s přijetím všech dětí ve věku čtyř a pěti let, které mají nově podle školského zákona právo na přednostní přijetí či rovnou povinnost předškolní výchovy. Několik městských částí nicméně nemělo dostatečnou kapacitu pro přijímání mladších dětí. Některé radnice se proto obávají, že nezvládnou zvýšit kapacitu školek podle požadavků školského zákona. Ten od letošního roku zavádí přednostní přijímání dětí starších tří let a od roku 2020 dětí od dvou let.