Městská část Vinoř se rozprostírá na severovýchodním cípu Prahy. V podstatě hned v jejím centru leží půvabný a udržovaný hřbitov, před kterým leží tři pomníky. Ty upomínají na obě světové války a jejich oběti. Ústřední připomíná vinořské obyvatele, kteří narukovali kvůli 1. světové válce, ze které se už nevrátili živí.

Na památku vzpomínaným manželům a otcům

Pomník „nešťastným obětem světové války“ vznikl v roce 1921. Vysochal jej akademický sochař Antonín Kotrba. Upomíná na všech 36 vinořských občanů, kteří museli narukovat do armády, ze které se nevrátili domů ke svým povinnostem, rodinám a dětem.

Zejména právě na strádající rodiny, respektive manželky a děti, má pomník upomínat. Je totiž stylizován do podoby pracovité ženy, která po boku svého dítěte s nadějí vyhlíží svého muže, který se však z války živ nikdy nenavrátí. Když si uvědomíme, že takových mužů bylo ve válce okolo 38 milionů – přičemž statistiky se dodnes různí – je těžké i smutné představit si přibližný počet rodin, které se nedočkaly svých tatínků a manželů. Na ty, kteří se do Vinoře po válce nevrátili, jejich spoluobčané nezapomněli, protože hlavně z jejich finančních příspěvků vznikl truchlivý monument, který upomíná na události a ztráty staré 99 let.